Biden s Rivlinom: Čelična odanost Izraelu

Američki lider je rekao da se raduje skorom sastanku sa novim premijerom Naftalijem Bennettom.

Joe Biden je rekao da pod njegovim nadzorom Iran nikada neće doći u posjed nuklearnog oružja (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom kako je njegova odanost Izraelu čelična te da se raduje skorom sastanku s novim izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom.

Biden, kojem je to prvi predsjednički sastanak s najvišim izraelskim dužnosnikom, rekao je kako pod njegovim nadzorom Iran nikada neće doći u posjed nuklearnog oružja.

Američki predsjednik izrazio je podršku izraelskom sporazumu o normalizaciji odnosa s drugim zemljama na Bliskom istoku, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Sastanak je održan nekoliko sedmica nakon što je Bennett preuzeo dužnost novog izraelskog premijera, zamijenivši Benjamina Netanyahua.

Američki dužnosnici rade na dogovoru oko sastanak Bidena i Bennetta u narednim sedmicama.

Podrška izraelskom pravu na samoodbranu

“Sljedećih dana pozvat će izraelskog premijera kako bi pronašli način za napredak i razmjenu ideja”, rekao je Rivlin za Bidena nakon njihovog sastanka.

Do susreta će doći usred zabrinutosti u izraelskim i arapskim prijestolnicama zbog američkih napora da ponovno uđu u iranski nuklearni sporazum i strahova da bi nastavak sporazuma na kraju mogao omogućiti Teheranu da nabavi atomsko oružje koje bi ih učinilo ranjivim na iransko zastrašivanje ili vojnu prijetnju .

Američki pokušaji oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma s Teheranom, nakon što ga je bivši američki predsjednik Donald Trump napustio 2018. godine, sporo napreduje jer Ira insistira da SAD ukine sve ekonomske sankcije.

Izvor upoznat sa sastankom Biden – Rivlin rekao je da se od Bidena očekuje da Rivlinu kaže da SAD i Izrael imaju isti cilj, da Iranu nije dopušteno razviti nuklearno oružje i da će Biden naglasiti američku podršku izraelskom pravu na samoodbranu, dodaje Reuters.

Izvor: Agencije