Washington pozvao saveznike da vrate borce iz ISIL-a

Francuska i Velika Britanija, dvije bliske saveznice SAD-a, nisu voljne vratiti svoje građane koji su se borili na strani oružane skupine Islamska država Irak i Levant.

U međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a koju predvodi SAD učestvuju pripadnici vojski 83 zemlje (EPA)

Šef američke diplomatije Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak saveznike SAD-a da vrate svoje državljane uhapšene u inostranstvu koji su se borili na strani oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) i dodao da ti uhapšeni ne mogu ostati u Siriji.

Blinken je na ministarskom sastanku u Rimu zemalja koje učestvuju u međunarodnoj vojnoj koaliciji protiv ISIL-a rekao da su kurdski borci u Siriji uhapsili oko 10.000 pripadnika te oružane skupine.

ISIL aktivan u afričkim zemljama

“Takva situacija je jednostavno neodrživa i ne može trajati u nedogled. SAD nastavljaj pozivati zemlje, uključujući koalicione partnere, da vrate, rehabilitiraju i, prema potrebi, krivično gone svoje građane”, rekao je Blinken, navodi Beta pozivajući se na AFP.

Francuska i Velika Britanija, dvije bliske saveznice SAD-a, nisu voljne vratiti svoje građane koji su se borili na strani ISIL-a.

Šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian  na istom sastanku je pozvao na dalji “veliki pritisak” na ISIL, koji je, poslije poraza u Siriji i Iraku, i dalje aktivan u nekim afričkim zemljama.

U međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a, koju predvodi SAD, učestvuju pripadnici vojski 83 zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO