Ukrajina i SAD započinju vojne vježbe u Crnom moru, uprkos protivljenju Rusije

Sea Breeze 2021 slijedi nakon porasta tenzija između NATO-a i Moskve, koja je prošle sedmice rekla da je ispalila hice upozorenja blizu britanskog ratnog broda.

Vježbe Sea Breeze 2021 trajat će dvije sedmice te će u njih biti uključeno 5000 vojnika iz NATO-a i drugih savezničkih zemalja te oko 30 brodova i 40 aviona (AFP)
Vježbe Sea Breeze 2021 trajat će dvije sedmice te će u njih biti uključeno 5000 vojnika iz NATO-a i drugih savezničkih zemalja te oko 30 brodova i 40 aviona (AFP)

Ukrajina i SAD započet će vojne vježbe u Crnom moru i na jugu Ukrajine u koje će biti uključeno više od 30 zemalja, unatoč ruskim pozivima da se vježbe otkažu, prenosi Hina.

Sea Breeze 2021 slijedi nakon porasta tenzija između NATO-a i Moskve, koja je prošle sedmice rekla da je ispalila hice upozorenja blizu britanskog ratnog broda kako bi ga potjerala iz crnomorskih voda uz krimsku obalu.

Britanija je odbacila rusku verziju incidenta.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine te tvrdi da je ruski teritorij, no poluostrvo je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Ruska ambasada u Washingtonu prošle sedmice je pozvalo da se otkažu vježbe, a rusko ministarstvo obrane reklo je da će reagirati ako bude bilo potrebno štititi vlastitu nacionalnu sigurnost.

Vježbe će trajati dvije sedmice

Vježbe Sea Breeze 2021 trajat će dvije sedmice te će u njih biti uključeno 5000 vojnika iz NATO-a i drugih savezničkih zemalja te oko 30 brodova i 40 aviona. Sudjelovat će i američki raketni razarač USS Ross i američki marinci.

Ukrajina kaže da je glavni cilj steći iskustvo u zajedničkim akcijama tijekom multinacionalnih operacija održavanja mira i sigurnosnih operacija.

Odnosi između Kijeva i Moskve na vrlo su niskim razinama nakon što je Rusija zauzela Krim, kao i zbog ruske podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Tenzije su ponovno narasle ove godine kad je Rusija nagomilala vojsku na granicu s Ukrajinom, gdje se dio vojnika i dalje nalazi sa svojom opremom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO