The Times: Njemačka želi zabraniti britanskim putnicima ulazak u EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi Britaniju proglasiti “zabrinjavajućom zemljom” zbog toga što je u zemlji toliko rasprostranjena delta varijanta virusa.

Britanija planira sljedeći mjesec objaviti plan po kojemu bi  u cijelosti vakcinisane osobe mogle putovati bez restrikcija u sve zemlje osim u one s visokim rizikom zaraze COVID-om 19 (EPA)

Njemačka će pokušati zabraniti britanskim putnicima ulazak u Evropsku uniju bez obzira na to jesu li primili vakcinu protiv COVID-a 19, prenosi The Times u ponedjeljak, javlja Hina.

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi Britaniju proglasiti “zabrinjavajućom zemljom” zbog toga što je u zemlji toliko rasprostranjena delta varijanta virusa, javljaju novine.

O planovima će raspraviti viši evropski i nacionalni dužnosnici na Odboru EU-a za integrirani politički odgovor na krizu, a tom će se pokušaju usprotiviti Grčka, Španjolska, Cipar, Malta i Portugal, dodale su novine.

Sastanak Merkel i Johnsona

Kancelarka Merkel trebala bi se sastati ove sedmice s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u Chequersu.

Britanija planira sljedeći mjesec objaviti plan po kojemu bi  u cijelosti vakcinisane osobe mogle putovati bez restrikcija u sve zemlje osim u one s visokim rizikom zaraze COVID-om 19.

Izvor: Agencije