Oksfordska studija o primanju mješovitih vakcina

Doza AstraZenecine vakcine praćena Pfizerovom proizvela je najbolje T ćelijske odgovore, a također i veći odgovor antitijela, pokazala je oksfordska studija.

Podaci podržavaju odluku pojedinih evropskih zemalja koje su počele nuditi alternative AstraZeneci za drugu dozu (EPA)
Podaci podržavaju odluku pojedinih evropskih zemalja koje su počele nuditi alternative AstraZeneci za drugu dozu (EPA)

Primanje mješovitih vakcina kada se vakcina Pfizera protiv COVID-19 da četiri sedmice nakon imunizacije vakcinom AstraZenece proizvest će bolji imuni odgovor nego da je data druga doza AstraZenecine vakcine, zaključak je oksfordske studije koja je objavljena u ponedjeljak.

Studija, nazvana Com-COV, upoređivala je mješovitu upotrebu dvije doze vakcina Pfizera i AstraZenece i otkrila je da su u bilo kojoj kombinaciji proizvodile visoke koncentracije antitijela protiv proteina spiralnog korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Podaci podržavaju odluku pojedinih evropskih zemalja koje su počele nuditi alternative AstraZeneci za drugu dozu, nakon što je utvrđeno da je ona povezana s pojavom rijetkih krvnih ugrušaka.

Ohrabrujući odgovori na antitijela i T-ćelije

Svakako je ohrabrujuće što ovi odgovori na antitijela i T- ćelije izgledaju dobro prilikom mješovitog davanja vakcina, ali treba koristiti način koji dokazano djeluje, ukoliko ne postoji vrlo dobar razlog za suprotno, rekao je novinarima profesor sa Oxforda Matthew Snape, koji stoji iza ispitivanja.

Najveći odgovor na antitijela primjećen je kod ljudi koji su primili dvije doze Pfizerove vakcine, koje su dale bolje rezultate nego po prijemu dvije doze vakcine AstraZenece.

Doza AstraZenecine vakcine praćena Pfizerovom proizvela je najbolje T ćelijske odgovore, a također i veći odgovor antitijela nego u slučaju kod Pfizera praćenog AstraZenecom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO