Novi turski satelit počinje s radom

Turksat 5A je komunikacijski satelit koji će pokrivati brojna područja u svijetu.

Turska je jedna od 30 država koje imaju satelite u svemiru, a trenutno ih ima četiri (Anadolija)

Danas je svečanom ceremonijom u kampusu Golbasi uspješno stavljen u funkciju turski komunikacijski satelit Turksat 5A.

Komunikacijski satelit Turksat 5A, koji je lansiran u januaru ove godine, počeo je pružati usluge svijetu svečanom ceremonijom održanoj u kampusu Golbasi uz prisustvo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ministar prometa i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu je za Anadoliju kazao da su se proizvodnja, integracija, ispitivanje i lansiranje novih i domaćih komunikacionih satelita dogodili u momentima kada Turska ubrzano napreduje na polju svemirskih istraživanja i satelitskih tehnologija.

Naglašavajući da je Turska na putu da postane međunarodni akter na polju satelitskih i svemirskih istraživanja, Karaismailoglu je rekao da neprestano nadograđuju svoje strateške komunikacijske sisteme u pogledu usluga emitovanja i pristupa internetu te da istovremeno sa ostatkom svijeta svojim građanima nude inovacije koje zahtijeva doba u kojem žive.

Kako je naveo, televizijskim i radio emitiranjem putem satelita, pristupom internetu i ostalim satelitskim uslugama s dodanom vrijednošću, Turska želi biti lider u regiji i država s prepoznatljivim brendom u svijetu.

Lansiran u januaru

Napomenuo je da su moć i efikasnost države u svemiru sa satelitskom komunikacijom jednako važni i od vitalnog značaja kao i kopneni, zračni, željeznički i pomorski transport.

Napomenuo je da komunikacijski satelit Turksat 5A, koji je uspješno lansiran početkom januara, nastavlja putovanje u orbiti.

„Testni rad Turksata 5A, koji je od 4. maja dostigao geosinhronu orbitu u svemiru i počeo orbitalna ispitivanja 5. maja, uspješno je završen“, naglasio je Karaismailoglu.

Poručio je da se radi o komunikacijskom satelitu koji će pokrivati brojna područja u svijetu.

“Komunikacijski satelit će pokrivati Tursku i Evropu, Bliski Istok, sjevernu Afriku, centralnu, zapadnu i južnu Afriku, kao i Mediteran, Egejsko more i Crno more”, pojasnio je Karaismailoglu.

Kako je rekao, satelit će uvesti Tursku u ligu vodećih država koje koriste televizijske usluge Ku-band.

Karaismailoglu je još kazao da će Turksat 5A pružati usluge u oblasti TV emitovanja i komunikacijskih polja duže od 30 godina, zahvaljujući električnom pogonskom sistemu. Istakao je da će ovim poduhvatom biti povećan i komunikacijski satelitski promet u Turskoj.

Turksat 6A će biti domaći proizvod

Novi turski satelit Turksat 5A, uspješno je lansiran u januaru 2021. godine iz američke baze Cape Canaveral na Floridi. Lansiranje pete generacije turskog satelita Turskat 5A izvedeno je pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9.

Riječ je o komunikacijskom satelitu, a lansiranje je izvedeno uspješno i bez većih problema.

Turski satelit 5A trebao bi pružati televizijske usluge Ku-band za područja Turske, Bliskog istoka, Evrope i Afrike.

Vlasti Turske su prije tri godine potpisale sporazum sa kompanijom Airbus za proizvodnju Turksatovih satelita 5A i 5B. Turska radi i na proizvodnji satelita Turksat 6A koji će biti proizvod domaće industrije.

Turska je jedna od 30 država koje imaju satelite u svemiru, a trenutno ih ima četiri.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO