Neuspjeh krajnje desnice u drugom krugu francuskih regionalnih izbora

Analitičari kažu kako neuspjeh Le Pen i njezine stranke da pobijede u dva svoja uporišta ne bi trebalo projicirati na predsjedničke izbore sljedeće godine.

Ako se projekcije potvrde, postavit će se pitanje koliko je uspjela strategija Le Pen ublažavanja protuuseljeničke i euroskeptične slike njene stranke u nastojanju da preotme glasove tradicionalne desnice (EPA)

Izlazne ankete pokazuju da francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje gubi na regionalnim izborima u jugoistočnoj regiji Provansa-Alpe-Azurna obala (PACA) i drugdje gdje je očekivala povoljan rezultat, a pobjeđuje desni centar, prenosi Hina.

Provansa-Alpe-Azurna obala je smatrana najizglednijom regijom da potvrdi tvrdnje čelnice Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen da je vjerodostojan kandidata za najvišu dužnost uoči predsjedničkih izbora iduće godine.

Izlazne ankete IFOP-a pokazale su da krajnja desnica u drugom krugu glasanja održanom u nedjelju osvaja 44,2 posto u toj jugoistočnoj francuskoj regiji, dok konzervativci osvajaju 55,8 posto..

Druga anketa agencije Opinionway pokazala je da krajnja desnica dobiva 45 posto glasova u odnosu na 55 posto desnog centra.

Na drugom ključnom bojnom polju nedjeljnih regionalnih izbora, sjevernoj regiji Hauts-de-France, izlazne ankete pokazale su da desni centar na čelu s konzervativcem Xavierom Bertrandom, još jednim pretendentom na predsjedničke izbore 2022. godine, ide prema sigurnoj pobjedi nad krajnjom desnicom.

Težak poraz Macronove stranke

Ako se projekcije potvrde, postavit će se pitanje koliko je uspjela strategija Le Pen ublažavanja protuuseljeničke i euroskeptične slike njene stranke u nastojanju da preotme glasove tradicionalne desnice.

Analitičari, međutim, kažu kako neuspjeh Le Pen i njezine stranke da pobijede u dva svoja uporišta ne bi trebalo projicirati na predsjedničke izbore sljedeće godine.

Odaziv birača u 13 francuskih regija bio je vrlo nizak, a glasači su obično neskloni svojim regionalnim vlastima koje su odgovorne za promicanje ekonomskog razvoja, prometa i srednjih škola.

Razultati izbora razočaravajući su i za stranu predsjednika Emmanulea Macrona La République En Marche koje je pretrpila teške poraze, po izlaznim anketama.

Stranka nije pobijedila niti u jednoj regiji a glasnogovornik vlade Gabriel Attal taj je rezultat nazvao “razočaravajućim”.

Izvor: Agencije