Bjelorusija obustavlja učešće u Istočnom partnerstvu EU-a

Istočno partnerstvo EU ima za cilj približavanje Unije i bivših sovjetskih republika.

EU je pojačala mjere odmazde protiv bjeloruskih vlasti zbog represije nad učesnicima protesta započetih u avgustu 2020. poslije predsjedničkih izbora na kojima je ponovo izabran predsjednik Aleksandar Lukašenko (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel osudio je danas odluku Belorusije da suspenduje svoje učešće u inicijativi usmjerenoj na jačanje veza Evropske unije (EU) i bivših sovjetskih republika, poznatoj kao Istočno partnerstvo.

“Belorusija je danas napravila još jedan korak unazad jer obustavlja svoje učešće u Istočnom partnerstvu EU-a. Ta odluka će dovesti do daljeg jačanja napetosti i imat će očigledan negativan uticaj na bjeloruski narod”, napisao je Michel na Twitteru.

Beloruske vlasti ranije danas su saopštile da obustavljaju učešće u Istočnom partnerstvu Evropske unije u znak protesta zbog sankcija protiv te zemlje.

“Ne možemo da ispunimo svoje obaveze po ovom sporazumu u kontekstu sankcija i ograničenja koje je uvela EU”, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je također objavilo da je pozvalo na konsultacije ambasadora u Briselu, i da je tražilo da se šef Delegacije EU-a u Bjelorusiji vrati u Brisel da bi “svojim liderima prenio da je neprihvatljiv karakter pritisaka i sankcija”, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Sankcije Brisela

EU je pojačala mjere odmazde protiv bjeloruskih vlasti zbog represije nad učesnicima protesta započetih u augustu 2020. poslije predsjedničkih izbora na kojima je ponovo izabran predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Te izbore osporava opozicija.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a uveli su ovog mjeseca novi krug sankcija kojima je obuhvaćeno 78 pojedinaca i osam pravnih osoba iz Bjelorusije zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, represije prema civilnom društvu, demokratskoj oporbi i novinarima.

Sedam osoba i jedan pravni subjekt našli su se na popisu sankcioniranih u vezi i s prisilnim prizemljenjem Ryanairovog aviona, koji je 23. maja na letu iz Atene u Vilniusu bio prisiljen sletjeti u Minsk. Iz aviona su zatim izvedeni te uhapšeni novinar Roman Protaševič i njegova djevojka Sofia Sapega.

Među osobama protiv kojih su uvedene sankcija ima i nekoliko poznatih poslovnih ljudi koji podupiru režim Aleksandra Lukašenka i imaju od njega koristi.

Izvor: Agencije