Trump traži od pristaša da pomognu da se vrati republikanska većina u Kongresu

Demokratska tanka većina u oba doma Kongresa bit će na ispitu na izborima na polovici mandata 2022.

Bivši predsjednik Donald Trump govori na skupu na sajmištu okruga Lorain, u subotu, u Wellingtonu, Ohio [Tony Dejak / AP]

Na prvom velikom skupu otkako je napustio Bijelu kuću, bivši američki predsjednik Donald Trump u subotu se okomio na migrantsku politiku svog nasljednika Joea Bidena i zatražio od pristaša da pomognu republikancima da vrate većinu u Kongresu.

Iako je održavao govore na republikanskim skupovima nakon što je poražen na predsjedničkim izborima prošle godine, skup u državi Ohio povratak je masovnim okupljanjima, tzv. MAGA događajima (po skraćenici od Make America Great Again).

Trump je napustio ured nakon napada njegovih pristaša na Capitol 6. janaura, nedugo nakon govora u kojem je ponovio da su mu izbori 2020. godine ukradeni i da je on pravi njihov pobjednik.

Na prvom velikom skupu otkako je napustio Bijelu kuću, bivši američki predsjednik Donald Trump u subotu se okomio na migrantsku politiku svog nasljednika Joea Bidena [Tony Dejak/ AP]

U subotu je pred hiljadama pristaša ponovio ponešto sa svog redovitog popisa pritužbi, a uz kritike američkih izbora posebno je govorio o rastućem broju migranata koji ulaze u SAD preko južne granice.

“Imali smo golemu pobjedu, oni su napravili nešto što se nikada ne bi smjelo dopustiti”, rekao je Trump o izborima, objavio je Reuters.

“Vratit ćemo Zastupnički dom, vratit ćemo Senat i preuzet ćemo natrag Ameriku, i to ćemo učiniti uskoro”, rekao je.

Demokratska tanka većina u oba doma Kongresa bit će na ispitu na izborima na polovici mandata 2022. a historija favorizira šanse republikanaca da dobiju mjesta na njima, prenosi Hina pozivajući se na britansku novinsku agenciju.

Osveta Gonzalezu

Prije skupa, Trump je jasno predstavio plan da se osveti republikanskom kongresniku iz Ohija Anthonyju Gonzalezu koji je bio jedan od deset republikanaca u Zastupničkom domu koji su glasali za njegov opoziv.

“Svaki republikanac treba glasati da ga se izbaci s dužnosti”, rekao je o Gonzalezu, nazivajući ga “lažnim republikancem”.

Nakon skupa u Ohiju, Trump planira govoriti na Floridi povodom praznika 4. jula, a sljedeće sedmice otputovat će na južnu granicu SAD-a i Meksika.

Izvor: Agencije