Libijsko-američko-britanski razgovori naglašavaju potrebu za povlačenjem stranih snaga i plaćenika

Prema procjenama Ujedinjenih nacija (UN), u Libiji je stacionirano oko 20.000 stranih plaćenika od decembra 2020. godine.

Predsjednik Vlade libijskog nacionalnog jedinstva Abdulhamid al-Dabaiba i britanski premijer Boris Johnson u Londonu (EPA)

Predsjednik Vlade libijskog nacionalnog jedinstva Abdulhamid al-Dabaiba obavio je odvojene razgovore s američkim državnim sekretarom Anthonyjem Blinkenom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom, nekoliko sati nakon završetka konferencije ”Berlin 2” na kojoj se raspravljalo o libijskoj krizi.

Predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva u Libiji Abdulhamid al-Dabaiba i britanski premijer Boris Johnson naglasili su potrebu da strani plaćenici napuste libijsku teritoriju i da se vojska te zemlje ponovo ujedini.

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću libijskog predsjednika vlade stoji da su Al-Dabaiba i Johnson na sastanku u Londonu razgovarali o kontinuiranom radu Vlade nacionalnog jedinstva na obnavljanju stabilnosti u Libiji i organiziranju sigurnih izbora.

Ured je također spomenuo da su dvije strane razgovarale o pitanjima od zajedničkog interesa, među kojima su sigurnost u Libiji i regiji.

Prije susreta dvojice čelnika, Al-Dabaiba je razgovarao u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, s američkim državnim sekretarom Anthonyjem Blinkenom.

Američki State Department navodi u saopćenju da su Blinken i Al-Dabaiba naglasili da se strane snage i plaćenici trebaju što prije povući iz Libije, te istakli važnost provođenja sporazuma o prekidu vatre u Libiji. U saopćenju se također spominje da su njih dvojica razgovarali o potrebi priprema za izbore zakazane za 24. decembar.

Američki State Department smatra, kako stoji u saopćenju, da će povlačenje stranih snaga iz Libije, uključujući i turske trupe, doprinijeti postizanju mirnog rješenja i omogućiti Libijcima da ujedine svoje snage pod jedinstvenom komandom koja će imati vojne odnose sa zemljama po vlastitom izboru, bez ikakvog nametanja, kako je navedeno.

U saopćenju se ističe da je uloga Rusije u Libiji zabrinjavajuća i da su berlinski razgovori bili plodonosni po pitanju povlačenja hiljada plaćenika iz te zemlje.

State Department je pojasnio da Washington podržava libijski suverenitet nad svojom teritorijom i vjeruje u sposobnost Libijaca da održe izbore bez obzira na izazove koji stoje na tom putu, a najvažniji od njih je pitanje sigurnosti, kako je navedeno u saopćenju.

Sveobuhvatni plan

Sa svoje strane, predsjednik Vlade libijskog nacionalnog jedinstva Abdulhamid al-Dabaiba je rekao, nakon razgovora u Berlinu s Blinkenom, da postoji hitna potreba da se svi strani plaćenici izvedu iz zemlje, u okviru sveobuhvatnog plana.

Al-Dabaiba je pozdravio, kako je to nazvao, konstruktivno učešće Sjedinjenih Američkih Država. Objasnio je da se napori njegove vlade fokusiraju na pripremu zemlje za izbore u decembru, ponovno ujedinjenje institucija i pružanje osnovnih usluga.

Predsjednik vlade je dodao da Libija može započeti novu fazu kroz saradnju s Washingtonom vezano za odlazak stranih plaćenika.

Berlinska konferencija o Libiji završena je u srijedu, s tim da nije otkriven nikakav napredak u pitanju povlačenja stranih snaga i plaćenika, što je tema koja je dominirala radom konferencije. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da se povlačenje ovih snaga mora provoditi postepeno, te kako vjeruje da postoji razumijevanje između Turske i Rusije o postupnom povlačenju radi održavanja ravnoteže.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija (UN), u Libiji je stacionirano oko 20.000 stranih plaćenika od decembra 2020. godine, s tim da se taj broj nije značajno promijenio, a nisu prestale ni isporuke oružja stranama u sukobu.

U sličnom kontekstu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin je izjavio da se izlazak iz Libije, kako ih je nazvao, oružanih snaga i elemenata, mora provoditi promišljeno, kako se ne bi utjecalo na odnos snaga koji je tamo uspostavljen.

Veršinjin je dodao da je njegova zemlja uspjela osigurati stabilnost u Libiji i da se ta stabilnost ne smije ni na koji način ugroziti, čak ni poduzimanjem koraka u vezi s oružanim prisustvom u Libiji, kako je rekao.

Pozitivne reakcije UN-a

Sa svoje strane, specijalni izaslanik UN-a za Libiju Jan Kubis ponovio je poziv generalnog sekretara Antonija Guterresa da se zaustavi svako strano miješanje u Libiju i povuku sve strane snage i plaćenici.

Kubis je naglasio važnost Guterresovog poziva da se postigne dogovor o sveobuhvatnom planu s vremenskim rasporedom, ističući spremnost misije UN-a da pruži potrebnu podršku.

Također je pozdravio rezultate konferencije “Berlin 2” i libijsko učešće na njoj, te pohvalio kolektivne napore zemalja i organizacija usmjerenih na pomoć Libijcima. Berlinsku konferenciju je opisao kao važnu priliku za obnavljanje posvećenosti međunarodne zajednice suverenitetu i teritorijalnom integritetu Libije.

Načelni dogovor

U vezi s tim, visoki zvaničnik američkog State Departmenta je rekao, na brifingu za medije putem telefona, da su se sudionici na berlinskom sastanku složili da bi proces odlaska stranih boraca iz Libije trebao početi sada.

Američki zvaničnik je rekao da je njegova zemlja razgovarala s Turcima i Rusima o odlasku stranih boraca, te da postoji načelni dogovor da se razgovara o odlasku 300 sirijskih boraca, koji su regrutovani za borbu u Libiji i bore se na suprotnim stranama.

Dodao je da je bilo govora o pružanju američke diplomatske podrške procesu odlaska stranih boraca iz ove zemlje. Također je rekao da su sve strane u Libiji postale svjesne da se pokušaji ostvarivanja svojih ciljeva vojnim sredstvima neće pokazati uspješnim.

Američki zvaničnik je istakao da su oni koji su podržali umirovljenog general-majora Khalifu Haftara doživjeli neuspjeh, ne imenujući ih, i da su svi oni sada predani političkom procesu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO