Zašto je Washington blokirao iranske informativne portale?

Ove mjere su poduzete u vrijeme sve većeg zaoštravanja Bidenove retorike prema Iranu, dok je Washington umanjio važnost iranskih izbora.

Ako nemaju publiku u SAD-u, zašto je onda Washington blokirao iranske informativne web stranice?
Ako nemaju publiku u SAD-u, zašto je onda Washington blokirao iranske informativne web stranice?

Američka vlada je zabranila pristup web stranicama nekoliko iranskih informativnih medija, što je iznenadilo mnoge analitičare i stručnjake za iranska pitanja u Washingtonu, pogotovo što se ove web stranice ne prate u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Iznenađenje je predstavljala činjenica da su ovi informativni portali nastavili s radom i nisu bili zatvoreni tokom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je zauzeo oštar stav prema Teheranu i uveo brojne sankcije pojedincima, zvaničnicima i organizacijama u Iranu.

Blokirane su iranske informativne web stranice poput Press TV, kanala Al-Alam i drugih, a na stranicama tih portala su se pojavile poruke koje se odnose na američke sankcije i zajedno s pečatima Saveznog ureda za istrage (FBI) i Ministarstva trgovine.

U saopćenju američkog Ministarstva pravosuđa se navodi da je taj potez uslijedio kao jedna od mjera provođenja zakona koje su poduzeli Ured za industriju i sigurnost, Ured za izvršenje izvoza i Savezni ured za istrage.

Američki potez uslijedio je nekoliko dana nakon što je Ebrahim Raisi, kojeg promatrači smatraju konzervativcem i žestokim kritičarem Zapada, izabran za novog predsjednika Irana, te nakon što su predstavnici Irana i šest velikih sila, među kojima i SAD, završili šestu rundu pregovora u Beču o povratku nuklearnom sporazumu i vratili se u svoje glavne gradove na konsultacije.

Važno je napomenuti da su prošlog oktobra američke vlasti zaplijenile mrežu web stranica koje su, kako su to naveli, korištene u kampanji koju je pokrenula Iranska revolucionarna garda za širenje političkih dezinformacija u cijelom svijetu. Washington je također optužio Iran za uplitanje u predsjedničke izbore 2020. godine.

Američko Ministarstvo pravosuđa je tada izjavilo da su zaplijenjene 92 domene koje je Iranska revolucionarna garda (IRGC) koristila da bi se pojavila kao nezavisni medij, ciljajući publiku u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, Bliskom Istoku i Jugoistočnoj Aziji.

Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, domene koje su koristile ove web stranice bile su u vlasništvu američkih kompanija koje za to nisu dobile dozvolu od američke vlade, što predstavlja kršenje američkih sankcija.

Pitanje tehničke prirode

U razgovoru za Al Jazeeru, Barbara Slavin, ekspertica za iranska pitanja i direktorica Inicijative za budućnost Irana u Atlantskom vijeću, smatra da je cijelo pitanje “tehničke prirode” jer su domene bile u vlasništvu američkih kompanija, i one ”nisu dobile dozvole za saradnju s Iranom”. Dodala je da će Iranci protestirati, ali će pronaći druge načine za ponovno pokretanje istih stranica.

Analitičari i stručnjaci za iranska pitanja nisu pridavali pažnju ovom potezu, a Slavin smatra da Iran nema nikakav utjecaj unutar Sjedinjenih Američkih Država preko ovih stranica, koje “ovdje niko ne prati i nemaju utjecaja”, naročito u poređenju s njihovim pandanima iz Rusije.

Ove mjere su poduzete u vrijeme sve većeg zaoštravanja Bidenove retorike prema Iranu, dok je Washington umanjio važnost iranskih izbora. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Ned Price izjavio je da njegova zemlja smatra da je izborni proces na osnovu kojeg je Raisi postao izabrani predsjednik Irana “krajnje isfabriciran”, naglašavajući da Washington ove izbore ne vidi kao slobodne ili poštene.

Američki analitičari vjeruju da će biti lakše postići dogovor s Teheranom prije inauguracije novog predsjednika, koja se treba održati za šest sedmica.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO