Merkel različitu viziju Mađarske za EU smatra ‘ozbiljnim problemom’

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da želi smanjivanje ovlasti Evropskog parlamenta, a liderima EU zasmetao je i novi zakon u ovoj zemlji.

Budimpeštu zbog zakona vjerovatno čeka pravni proces Evropske komisije (EPA)
Budimpeštu zbog zakona vjerovatno čeka pravni proces Evropske komisije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra kako mađarska vizija budućnosti Evropske unije predstavlja „ozbiljan problem“ jer se značajno razlikuje od drugih članica.

„Svakako postoje vrlo duboko ukorijenjene različite koncepcije i to vidimo kad promatramo mađarske stavove o budućnosti Evropske unije“, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka na vrhu obilježenog sporom između Mađarske i drugih članica evropskog saveza.

Naprimjer, prijedlozi Budimpešte za novopokrenutu Konferenciju o budućnosti Evrope – inicijativu koja bi trebala dati nove ideje za reformu institucija Unije u nadolazećim godinama – već su „daleko od onih koje bih ja dala“, rekla je njemačka kancelarka, prenosi Hina.

Mađarski premijer Viktor Orban prošle je sedmice rekao da želi smanjivanje ovlasti Evropskog parlamenta.

„U tom pogledu već imamo ozbiljan problem“, upozorila je Merkel.

Ona je to rekla nakon napete i emocionalne rasprave u četvrtak navečer, potaknute novim zakonom u Mađarskoj kojeg više od pola EU smatra diskriminatornim i protivnim osnovnim evropskim vrijednostima, prenosi agencija dpa.

Sporni zakon

Tim se zakonom, između ostalog, ograničava pristup mladih sadržaju s LGBTQ pitanjima.

Merkel je kazala kako su razgovori provedeni s više „dubine i iskrenosti“ nego bilo koji dosadašnji susret 27 čelnika. „Ta rasprava još nije gotova, naravno“, dodala je.

Budimpeštu zbog zakona vjerovatno čeka pravni proces Evropske komisije.

Predsjednica te institucije Ursula von der Leyen u petak je rekla kako je većina učesnika sastanka na vrhu jasno izrazila da mađarski zakon krši osnovne vrijednosti poput jednakosti, dostojanstva i slobode.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO