‘Čovjek zmaj’ je možda nova ljudska vrsta

Lobanja pronađena u Kini pripadala je vrsti koja je srodnija našoj od neandertalaca, tvrde naučnici.

Veličina mozga unutar lobanje mogla je biti slična onoj kod modernog čovjeka (AFP)

Naučnici su objavili da lobanja pronađena na sjeveroistoku Kine predstavlja novootkrivenu ljudsku vrstu koju su nazvali Homo longi, odnosno, „čovjek zmaj“, tvrdeći da je srodnija našoj od neandertalaca.

Lobanja je pronađena 1930-ih u kineskom gradu Harbinu u provinciji Heilongjiang, ali navodno je 85 godina bila u bunaru radi zaštite od japanske vojske.

Kasnije je iskopana i 2018. predana Ji Qiangu, profesoru s kineskog univerziteta Hebei.

”Prema našim analizama, podrijetlo kostiju iz Harbina povezanije je s Homo sapiensom nego neandertalci, odnosno vrsta iz Harbina s nama ima više zajedničkih predaka od neandertalaca”, rekao je za agenciju France Press paleoantropolog Chris Stringer iz muzeja u Londonu, prenijela je Hina.

“Ako se na njih gleda kao na posebnu vrstu, onda je ovo nama sestrinska, najbliža vrsta”, rekao je britanski naučnik.

Lobanja stara najmanje 146 hiljada godina

Pronađena lobanja stara je najmanje 146 hiljada godina i datira iz doba srednjeg pleistocena, a rezultati njene analize objavljeni su u tri rada u magazinu The Innovation.

Veličina mozga unutar lobanje mogla je biti slična onoj kod modernog čovjeka, no očne duplje i zubi su bili veći, obrve deblje, a usta šira.

Ime je izvedenica pojma Long Jiang, što znači ”Zmajeva rijeka'“.

Naučnici smatraju da kosti lobanje pripadaju muškarcu starom oko 50 godina koji je živio u šumovitom, poplavnom području.

„Ti ljudi su bili lovci i sakupljači koji su živjeli od okoliša”, rekao je Stringer.

“S obzirom na današnje zimske temperature u Harbinu, čini se da su se nosili s većom hladnoćom od neandertalaca”.

Prema lokaciji pronalaska lobanje i procijenjenoj veličini čovjeka, istraživački tim vjeruje da se Homo longi dobro prilagodio teškim životnim uslovima i da se mogao kretati širom Azije.

Treća rodna linija

Naučnici su prvo proučavali vanjsku građu lobanje, koristeći više od 600 morfoloških osobina, a nakon toga su izveli milione simulacija služeći se računarskim modelom za oblikovanje stabla srodnosti s drugim fosilima.

”To upućuje da Harbin i neki drugi fosili iz Kine čine treću rodnu liniju ljudskih vrsta, uz neandertalce i Homo sapiensa”, objasnio je Stringer.

Da je Homo sapiens stigao do istočne Azije u vrijeme kada je Homo longi bio prisutan, možda bi došlo do križanja, ali to nije u potpunosti dokazano.

Zbog nedostatka arheoloških materijala, preostaje puno pitanja o njihovoj kulturnoj i tehnološkoj razini, međutim, otkriće lubanje moglo bi promijeniti naše shvaćanje ljudske evolucije, piše France Presse.

“Pronađena je treća ljudska loza u istočnoj Aziji koja ima vlastitu evolucijsku historiju, a rezultati pokazuju koliko je regija bila važna za evoluciju čovjeka”, zaključio je Stringer.

Izvor: Agencije