Biden: Afganistanci moraju odlučiti o svojoj budućnosti

U razgovoru sa afganistanskim liderima Ghanijem i Abdullahom, američki predsjednik je rekao da partnerstvo dvije zemlje ne završava.

Biden je pohvalio Ghanija i Abdullaha za težak posao i njihove napore za jedinstvo među afganistanskim liderima (Reuters)
Biden je pohvalio Ghanija i Abdullaha za težak posao i njihove napore za jedinstvo među afganistanskim liderima (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden primio je u Bijeloj kući afganistanske lidere Ashrafa Ghanija i Abdullaha Abdullaha, kako bi im ponovio američku posvećenost toj zemlji, iz koje se američke snage povlače.

„Partnerstvo između Afganistana i SAD-a ne završava“, rekao je Biden.

„Ono će biti održivo. Naše trupe odlaze, ali naša podrška Afganistanu ne završava“, dodao je.

Oko 4.000 američkih vojnika koji su u Afganistanu, bit će premješteno u naredne dvije sedmice.

Biden je pohvalio Ghanija i Abdullaha za „težak posao“ i njihove napore za „jedinstvo među afganistanskim liderima“.

Na Kabulu da ‘upravlja posljedicama’

Biden je Ghanija i Abdullaha u Ovalnom uredu nazvao svojim „starim prijateljima“, pa poručio da će se američka podrška Afganistanu nastaviti.

„Afganistanci će morati odlučiti o svojoj budućnosti, o tome što žele“, rekao je Biden i naglasio kako „nasilje mora stati“.

U razgovoru s novinarima Gani je kasnije kazao kako je odluka SAD-a o povlačenju suverena i da je sada na Kabulu da „upravlja posljedicama“, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Naglasio je da je Biden jasno artikulirao da će se američka sigurnosna pomoć Afganistanu ubrzati na drugim poljima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO