Slovenija oblježava tri desetljeća nezavisnosti

Predsjednik Borut Pahor pozvao je na smirivanje političkih tenzija između desnice i ljevice i traženje konsenzusa kako će se država razvijati idućih 30 godina.

Borut Pahor: Mali smo narod, jedan od drugome smo ovisni, a različitost i dijalog povećavaju i sigurnost našeg društva (EPA)
Borut Pahor: Mali smo narod, jedan od drugome smo ovisni, a različitost i dijalog povećavaju i sigurnost našeg društva (EPA)

Slovenski predsjednik Borut Pahor pozvao je pred proslavu Dana državnosti, kojim zemlja u petak slavi 30. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, na smirivanje političkih tenzija između desnice i ljevice i traženje konsenzusa kako će se država razvijati idućih 30 godina.

“Mržnje u našem društvu ne smije biti“, kazao je on za Slovensku televiziju, dodavši kako su političke razlike legitimne i dijalog različitosti u demokratiji potreban, no da “mržnja nema politički legitimitet“.

“Mali smo narod, jedan od drugome smo ovisni, a različitost i dijalog povećavaju i sigurnost našeg društva“, rekao je Pahor, prenosi Hina.

‘Vrijeme za treći nacionalni konsenzus’

Pozvao je domaće političke aktere da se ugledaju na vrijeme prije osamostaljivanja i stvaranja države prije 30 godina, kad je nad političkim razlikama i različitim gledanjima prevladala spoznaja da se veliki cilj može postići samo saradnjom i zajedničkim djelovanjem, jer je “pametna politika“ izbjegla da se razlike pretvore u neprijateljstvo i govor mržnje.

Pahor je sugerirao da je Sloveniji, umjesto političkih svađa, sada potreban “treći“ nacionalni konsenzus, nakon prvog, koji je omogućio stvaranje države, i drugog, kojim je Slovenija ušla u Evropsku uniju i NATO savez, kako bi država i društvo mogli brže napredovati i suočiti se s izazovima 21. stoljeća.

Centralna proslava Dana državnosti će u peta biti održana u Ljubljani, na Trgu Republike pred zgradom parlamenta, a na nju su pozvani i premijeri susjednih država.

Kako javljaju slovenski mediji, dolazak su potvrdili austrijski, hrvatski i mađarski premijeri, a dolazak italijanskog premijera Marija Draghija još nije siguran.

Svečanost pred parlamentom, na koju su pozvani i građani, počet će u 21:00 sat, uz prenos na javnoj televiziji i prigodan kulturni program, a u istoj će prilici biti obilježen i početak drugog predsjedanja Slovenije Vijećem EU-a u drugoj polovici ove godine.

Svečani govornik uz Dan državnosti je predsjednik Pahor, a pozdravne govore s čestitkama imat će i premijeri susjednih država, prema medijima.

Kučan i Tuerk ne dolaze na svečanost

Okupljenima govorit će o preuzimanju predsjedništva Vijeća EU-a premijer Janez Janša i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Prije večernje svečanosti u parlamentu će biti održano svečano zasjedanje Državnog zbora i Državnog vijeća, no prema medijima, neki od opozicijskih lidera sa ljevice i centra rekli su da zbog načina na koji djeluje Vlada neće prisustvovati svečanosti, nego se radije pridružiti demonstrantima protiv Vlade u petak poslij podne.

Učešće su iz sličnih razloga, navodno kao pozvani gosti, otklonili i nekadašnji predsjednici Milan Kučan i Danilo Tuerk.

Izvor: Agencije

Povezane

Privatna okupljanja u kojima ima više od 50 ljudi i dalje nisu dozvoljena, osim ako je riječ o članovima porodica koje moraju da se pridržavaju sigurnosnih pravila.

21 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO