Velike vojne vježbe: Ruska demonstracija sile usred tenzija sa Britanijom

U ruskim vojnim vježbama na Mediteranu učestvovat će i borbeni avioni opremljeni hipersoničnim raketama.

Ruska vojska ističe da Kinžal leti deset puta većom brzinom od zvuka i ima domet do 2.000 kilometara (EPA)

Ruska vojska počela je danas velike vojne vježbe u Sredozemnom moru, u kojima učestvuju i borbeni avioni opremljeni hipersoničnim raketama, demonstrirajući silu usred porasta napetosti nakon incidenta sa britanskim razaračem u Crnom moru.

Moskva je saopštila da je jedan od njenih ratnih brodova u srijedu ispalio hice upozorenja i da je ratni avion bacio bombe u pravcu kretanja britanskog razarača Defender kako bi ga protjerao sa područja u blizini Krima za koje Rusija tvrdi da su njene teritorijalne vode, podsjeća Beta, pozivajući se na AP.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije navelo je da je njihov razarač plovio kroz teritorijalne vode Ukrajine, u skladu sa međunarodnim pravom i da niko nije pucao.

Ranije ove sedmice, britanski lovci F-35 izveli su borbene nalete protiv pripadnika Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u Siriji.

Rusija je vojno prisutna u Siriji od septembra 2015. godine, kako bi pomogla vladi sirijskog predsjednika Bashara Assada da povrati kontrolu nad većim dijelom zemlje nakon razornog rata.

Brodovi, avioni i podmornice

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je nekoliko borbenih aviona MiG-31 sa hipersoničnim raketama Kinžal stigalo u rusku bazu u Siriji na vježbu.

Zračna baza Hmemim, u blizini Latakije, glavna je ruska baza za zračne udare na neprijateljske snage u Siriji.

Ruska vojska ističe da Kinžal leti deset puta većom brzinom od zvuka i ima domet do 2.000 kilometara.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da u vježbama u istočnom Sredozemlju učestvuje nekoliko ratnih brodova, dvije podmornice i supersonični bombarderi Tu-22M3 velikog dometa, zajedno sa drugim borbenim avionima.

Ruska vojska povećala je broj i obim svojih vježbi usred zaoštravanja u odnosima sa Zapadom, koji su pali na najnižu tačku nakon hladnog rata, poslije ruske aneksije poluotoka Krim 2014. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova tvrdi da Washington i Lodon pokušavaju izazvati sukob svojim ponašanjem u vezi s incidentom s britanskim razaračem ‘Defender’ u Crnom moru.

Published On 25 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO