Rjabkov: SAD i Britanija pokušavaju izazvati sukobe

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova tvrdi da Washington i Lodon pokušavaju izazvati sukob svojim ponašanjem u vezi s incidentom s britanskim razaračem ‘Defender’ u Crnom moru.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je britanski razarač prešao rusku granicu u blizini Krima (EPA)

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov ocijenio je u petak da Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokušavaju izazvati sukob svojim ponašanjem u vezi s incidentom s britanskim razaračem “Defender” u Crnom moru.

Rjabkov je naglasio da razgovor između komande broda ruske obalske straže i komande britanskog razarača, koji je objavio FSB, pokazuje zlonamjerne pokušaje visokih zvaničnika u Londonu i pojedinih predstavnika američke administracije da iskrive suštinu onoga što se dogodilo, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

“Oni svojim postupcima pokušavaju stvoriti zapaljivu situaciju i izazvati sukob”, smatra Rjabkov te ukazao da je to potpuno suprotno normama međunarodnog prava.

Različite tvrdnje oko razarača

U srijedu je rusko Ministarstvo odbrane saopćilo da je britanski razarač “Defender” prešao rusku granicu u blizini Krima i da je ruski granični brod, nakon ponovljenih upozorenja, ispalio hice upozorenja.

London, međutim, tvrdi da na razarač nije pucano i da nije bio u ruskim teritorijalnim vodama.

Britansko Ministarstvo odbrane insistira na tome da je brod mirno prošao teritorijalnim vodama Ukrajine, u skladu s međunarodnim pravom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO