Požar u školi borilačkih vještina usmrtio 18 osoba

Većina stradalih bili su učenici u dobi između sedam i 16 godina, koji su boravili na drugom spratu centra.

Požari u Kini nisu rijetkost zbog loših sigurnosnih protokola i gradnje (EPA - Ilustracija)
Požari u Kini nisu rijetkost zbog loših sigurnosnih protokola i gradnje (EPA - Ilustracija)

U požaru koji je u petak izbio u centru za borilačke vještine u Kini poginulo je 18 osoba, a državni mediji javili su da su većina žrtava djeca koja su ondje boravila.

Požar je izbio oko 3:00 sata ujutro po lokalnom vremenu i kasnije je ugašen, objavila je na svojoj internetskoj stranici vlada okruga Zhecheng, pokrajina Henan, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Uzrok požara u kojem je povrijeđeno 16 osoba, od kojih su četvero u teškom stanju, još nije poznat, saopćile su pokrajinske vlasti te dodale kako je policija privela osobu zaduženu za taj centar.

Loši sigurnosni protokoli

Većina stradalih bili su učenici u dobi između sedam i 16 godina, koji su boravili na drugom spratu centra, navodi se u izvještaju Peking Youth Dailya, iako je izvještaj kasnije izbrisan sa internetske stranice novina.

Požari u Kini nisu rijetkost, zbog loših sigurnosnih protokola i gradnje u kojoj se ne poštuju standardi.

U jednom od najstrašnijih požara u državi 309 ljudi poginulo je u noćnom klubu u gradu Luoyangu, također u Henanu, na Božić 2000. godine.

Većina žrtava ugušila se u plesnoj dvorani punoj dima, koja je imala samo dva izlaza za nuždu, a nije bilo prskalica niti alarma za dim.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO