Erupcija najaktivnijeg vulkana na Indoneziji

Oblaci vrućeg pepela izdizali su se do visine od 1.000 metara, a potoci lave i plina slivali su se niz padine planine Merapi u dužini do tri kilometra.

Serija jakih piroklastičnih tokova oslobođena je iz vulkanske kupole u unutrašnjem krateru vulkana visokog 2.968 metara (AP)
Serija jakih piroklastičnih tokova oslobođena je iz vulkanske kupole u unutrašnjem krateru vulkana visokog 2.968 metara (AP)

Najaktivniji vulkan na Indoneziji, na otoku Java u blizini prijestolnice Džakarte, danas je ponovo proradio, izbacujući pepeo visoko u zrak i šaljući niz padine potoke lave sa zapaljivim oblacima plina, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP i dodaje kako nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Oblaci vrućeg pepela izdizali su se do visine od 1.000 metara, a potoci lave i plina slivali su se niz padine planine Merapi u dužini do tri kilometra i to najmanje šest puta od jutarnjih sati kada je vulkan proradio, izjavila je Hanik Humaida, šefica Centra za vulkanologiju i ublažavanje geoloških opasnosti u Džakarti.

Serija jakih piroklastičnih tokova oslobođena je iz vulkanske kupole u unutrašnjem krateru vulkana visokog 2.968 metara, dodala je Humaida. Piroklastični tok je vulkanski fenomen koji čine lavine usijanih stena, pepeo i vulkanski plinovi.

Pet kilometara od kratera

Pepeo je prekrio nekoliko sela i obližnjih gradova, navodi AP, te dodaje kako je planina Merapi zabilježila pojačanu vulkansku aktivnost posljednjih sedmica.

Indonežanski centar za vulkanologiju nije podigao status upozorenja koji je već bio na drugom stepenu od postojeća četiri otkako je proradio prošlog novembra.

Mještanima koji žive na plodnim padinama Merapija savjetuje se da se drže na udaljenosti od pet kilometara od kratera i kako trebaju biti svjesni opasnosti od lave.

Vulkan se nalazi na gusto naseljenom otoku Java u blizini Džakarte. Najaktivniji je od više od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji i u posljednje vrijeme je više puta proradio. U posljednjoj velikoj erupciji Merapija iz 2010. godine stradalo je 347 ljudi.

Indonezija, arhipelag sa 270 miliona ljudi, podložna je zemljotresima i vulkanskim aktivnostima, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO