Demokratski zastupnici Bidenu: Nazovite izraelska naselja nelegalnima

Jasno istaknite da SAD smatra da naselja nisu u skladu s međunarodnim zakonom tako što ćete izdati odgovarajuće upute State Depratmenta i američke carine, kaže se u pismu predsjedniku SAD-a.

Jan Schakowsky je inicijatorka pisma i jedna od sedmero jevrejskih zastopnika Demokratske stranke koji su potpisnici (EPA)

U pismu koje potpisuju 73 zastupnika Demokratske stranke u Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, među kojima su i brojni na liderskim pozicijama, traži se od predsjednika SAD-a Joe Bidena da promijeni ono što nazivaju “napuštanjem dugoročne, dvostranačke američke politike“ u odnosima Izraela i Palestine, a koju je napustila administracija Donalda Trumpa.

U pismu se traži od Bidena da kategorički nazove izraelska naselja nezakonitim, a Zapadnu obalu okupiranom, prenosi Jerusalem Post.

Otvoreno isticanje okupacije

“Jasno istaknite da SAD smatra da naselja nisu u skladu s međunarodnim zakonom tako što ćete izdati odgovarajuće upute State Depratmenta i američke carine“, navodi se u pismu.

Dodaje se da se forsira da svi “relevantni zvanični američki dokumenti i komunikacije ponovo i otvoreno za Zapadnu obalu i Pojas Gaze navode da su okupirani“.

Među potpisnicima otvorenog pisma je sedam predsjednika određenih komiteta, kao što su Rosa DeLauro, koja je na čelu moćnog Odbora za odobrenja, zatim John Yarmuth, koji je šef Odbora za budžet, a potpisnica je i pomoćnica predsjedavajućoj Zastupnikog doma Katherine Clarke.

Yarmuth je jedan od sedmero jevrejskih zastupnika, a uz njega je i Jan Schakowsky, koja je inicirala ovo pismo, kao i Alan Lowenthal, Andy Levin, Sara Jacobs, Steve Cohen te Jamie Raskin.

Trump je preokrenuo višedecenijsku američku politiku u regiji, priznavši pravo Izraela da anektira dijelove Zapadne obale, odobrivši izraelsko prisvajanje Golanske visoravni i premještanje američke ambasade u Jerusalem.

‘Čuvanje iza zatvorenih vrata’

Bidenovi zvaničnici, piše Jerusalem Post, oklijevaju otvoreno kritizirati Izrael, iz straha od tenzija iz doba Baracka Obame, kada su njegovi zvaničnici otvoreno prozivali Izrael zbog različitih stavova.

Biden preferira razlike s Izraelom čuvati iza zatvorenih vrata.

Tokom prošlomjesečnog sukoba odbijao je pozive ljevičara iz stranke da iskoristi pomoć Izraelu kao način vršenja pritiska da Izraelci obustave sukob.

Izvor: Agencije