GAVI: 775 miliona dolara za vakcine siromašnim zemljama

Najavljeno je da će postavljeni cilj, koji podrazumijeva isporuke 1,8 milijardi doza ekonomijama s nižim prihodima, biti postignut u prvom kvartalu 2022. godine.

Kroz program COVAX do sada je isporučeno svega 90 miliona doza vakcina (EPA)
Kroz program COVAX do sada je isporučeno svega 90 miliona doza vakcina (EPA)

Svjetska Asocijacija za vakcine GAVI potvrdila je danas kako je osigurala 775 miliona američkih dolara za finansiranje isporuke anticovid vakcina državama sa nižim prihodima koje ispunjavaju uvjete za podršku tokom naredne dvije godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

U izjavi nakon dvodnevnog sastanka Odbora GAVI u Ženevi, najavljeno je da će postavljeni cilj, koji podrazumijeva isporuke 1,8 milijardi doza ekonomijama s nižim prihodima, biti postignut u prvom kvartalu 2022. godine.

Sistem COVAX, koji GAVI vodi zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), isporučio je 90 miliona doza vakcina u 132 zemlje od februara.

Smanjena ovogodišnja isporuka

Ranije je objavljeno kako je GAVI smanjila je prognozu za ovogodišnju isporuku za više od 100 miliona doza.

Na to je najviše utjecala odluka glavnog proizvođača vakcina za program COVAX, indijskog Serum instituta, da veći broj doza izdvoji za zadovoljenje potreba u Indiji, teško pogođenoj pandemijom, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

GAVI navodi da program COVAX može osigurati manje od 1,9 milijardi doza vakcina ove godine, uključujući 1,2 milijarde namijenjene za 92 siromašne zemlje. Prvobitno je planirana isporuka više od dvije milijarde doza kroz program COVAX ove godine.

Kroz program COVAX do sada je isporučeno svega 90 miliona doza, znatno manje nego što je prvobitno planirano.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO