Verbalni rat Londona i Moskve zbog incidenta u Crnom moru

Britanija je odbacila rusku verziju dešavanja u Crnom moru, dok je Rusija pozvala britansku ambasadoricu.

Rusija je u srijedu objavila da je ispalila hice upozorenja i bacila bombe na planiranu pitanju britanskog broda HMS Defender (Reuters)

Verbalni rat između Moskve i Londona eskalirao je u četvrtak, a dvije strane optužuju se za netačne interpretacije incidenta između britanskog ratnog broda i ruskih snaga u Crnom moru.

Rusija je u srijedu objavila da je ispalila hice upozorenja i bacila bombe na planiranu putanju britanskog broda HMS Defender dok je plovio vodama u blizini poluotoka Krim, optužujući razarač Kraljevske mornarice da je upao u njene teritorijalne vode.

Velika Britanija je ponudila drugačije objašnjenje, govoreći da nije bilo hitaca upozorenja i da bombe nisu bačene, te je navela da su ruske snage u toj oblasti održavale vojne vježbe.

„Nije otvorena vatra na HMS Defender“, rekao je britaski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

„Brod Kraljevske mornarice je ‘nevino prolazio’ kroz ukrajinske teritorijalne vode. To smo radili u skladu sa međunarodnim zakonom. Ruska interpretacija je netačna“, dodao je.

Prema međunarodnom zakonu o morima, ‘nevini prolaz’ se odnosi na plovidbu brodova kroz teritorijalne vode druge države sve dok ne ugrožava njenu sigurnost.

U međuvremenu, u komentaru na državnoj televiziji, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je Veliku Britaniju da „laže“.

Ministarstvo je u četvrtak pozvalo britansku ambasadoricu Deborah Bronnert i iznijelo joj “oštar demarš” zbog epizode, koju je Kremlj opisao kao “provokaciju”.

‘To su ukrajinske vode’

Rusija je anekritala Krim 2014. godine, a Moskva vode oko poluotoka smatra svojim.

No, zapadne zemlje i dalje Krim smatraju dijelom Ukrajine, te odbacuju tvrdnje Moskve da su vode oko njega njene.

Britanije tvrdi da je HMS Defender plovio međunarodno priznatom rutom od Odesse, u Ukrajini, prema Gruziji.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je razarač djelovao u skladu sa zakonom o međunarodnim vodama.

„To su ukrajinske vode i potpuno je ispravno koristiti ih za putovanje od tačke A do tačke B“, rekao je.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je brod granične patrole ispalio hice upozorenja, te da je avion Su-24 ispustio četiri bombe na put plovidbe Defendera, prisilivši brod da se okrene, što Britanija demantuje.

BBC tvrdi da je oko 20 ruskih aviona motrilo britanski brod.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO