U zračnom napadu na tržnicu u Etiopiji poginule 43 osobe

Najmanje 43 osobe poginule su u zračnom napadu na tržnicu u gradu Togoga u etiopskoj regiji Tigray.

U Tigrayu se vojska od novembra bori sa snagama lojalnim Narodnooslobodilačkom frontu(TPLF), bivšoj vladajućoj stranci u regiji (AFP)

Najmanje 43 osobe poginule su u zračnom napadu na tržnicu u gradu Togoga u etiopskoj regiji Tigray, izjavio je za Reuters etiopski zdravstveni dužnosnik, nakon što su posljednjih dana stanovnici svjedočili o novim sukobima sjeverno od regionalne prijestolnice Mekelle.

Etiopski vojni glasnogovornik Getnet Adane nije ni potvrdio niti negirao incident, prenosi Hina. Po njegovim riječima zračni napadi su uobičajena vojna taktika, a vladine snage nemaju, tvrdi, za cilj civile.

Bomba je pala u utorak na tržnicu oko 13 sati, kazala je žena čiji su suprug i dvogodišnja kćer ranjeni.

“Nismo vidjeli avion, ali smo ga čuli”, rekla je svjedokinja za Reuters. “Kad je došlo do eksplozije, svi smo se razbježali. Nakon nekog vremena vratili smo se pokupiti ranjene”.

Po njenim riječima, tržnica je bila puna porodica, a nije nigdje vidjela naoružane ljude. “Bilo je puno poginulih”, kazala je.

Reuters nije mogao potvrditi broj poginulih kod nezavisnih izvora, a svjedokinja i drugi izvori nisu otkrili identitet u strahu od odmazde.

Uznemirenost UN-a

Medicinski dužnosnik potvrdio je, pozivajući se na svjedoke, da su 43 osobe poginule.

U zračnom udaru na selo Togoga ranjeno je više od 100 ljudi, od kojih više od 50 teško, a 33 osobe se vode kao nestale, prenijela je Beta.

Zdravstveni radnici tvrde da su vojnici u utorak spriječili konvoj hitne pomoći da uđe u selo Togoga.

Još nekoliko ambulantnih vozila vojnici su vratili u utorak navečer i u srijedu ujutro, ali je jedna grupa ljekara uspjela da dođe na mjesto bombardiranja drugim putem.

Glasnogovornik premijera Abiy Ahmed i čelnik vladinih snaga u Tigray nisu odgovorili na zahtjev za komentarom o incidentu.

Visoki dužnosnik UN-a za humanitarne poslove Ramesh Rajasingham kazao je u srijedu da je “uznemiren izvještajima o bombardiranju u kojem su ubijeni i ranjeni civili na tržnici u Togogi” te je upozorio da se sve strane u sukobu moraju držati međunarodnog humanitarnog prava.

On je pozvao etiopske vlasti na istragu ovog napada.

U Tigrayu, gdje se vojska od novembra bori sa snagama lojalnim Narodnooslobodilačkom frontu(TPLF), bivšoj vladajućoj stranci u regiji, nisu održani izbori koji se trenutno održavaju u etiopskim regijama.

Problemi sigurnosti i problemi s glasačkim listićima odgodili su izbore u još dvije regije.

Izvor: Agencije

Povezane

Etiopski premijer Abiy Ahmed tvrdi da je trodnevna vojna operacija u sjevernoj regiji Tigray okončana nakon što je vojska objavila da u potpunosti kontrolira glavni grad Mekelle. No, čelnik Narodno oslobodilačke fronte Tigrayja kaže da nastavljaju borbu protiv vladinih snaga. 

Published On 29 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO