Sjeverna Koreja odbila američku ponudu za sastanak

Iz Pjongjanga je poručeno kako sjevernokorejske vlasti nemaju namjeru kontaktirati zvanični Washington.

Centralni komitet Radničke partije odbacuje ishitrene presude, nagađanja i očekivanja SAD-a (EPA)

Vlasti Sjeverne Koreje odbile su ponudu Sjedinjenih Američkih Država za službeni sastanak i poručile da nemaju namjeru kontaktirati zvanični Washington.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Son-gwon izjavio je kako ovo ministarstvo pozdravlja jasno saopćenje koje je izdao zamjenik direktora Centralnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje, a u kojem se odbacuju ishitrene presude, nagađanja i očekivanja SAD-a.

“Ne razmatramo čak ni mogućnost bilo kakvog kontakta sa SAD-om, što nas ne bi vodilo nikamo, već bi nam samo oduzimalo dragocjeno vrijeme”, kazao je on, prenosi Anadolija.

U utorak je Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una, također odbacila sve američke prijedloge za uspostavu dijaloga i kazala kako bi se SAD mogao suočiti s razočaranjem jer ima nerealna očekivanja.

Kim: I dijalog, i konfrontacija

Dan ranije je specijalni izaslanik SAD-a za Sjevernu Koreju Sung Kim poslao vlastima u Pjongjangu prijedlog za bezuvjetni sastanak na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme.

Ponuda je poslana nedugo nakon što je Kim Jong-un izjavio da se Sjeverna Koreja treba spremati i za dijalog i za konfrontaciju sa SAD-om.

Američki predsjednik Joe Biden prošlog mjeseca je izjavio da je njegova administracija voljna da uspostavi diplomatske kontakte sa Sjevernom Korejom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO