Šest žrtava u padu helikoptera Blackhawk na Filipinima

Helikopter ‘Blackhawk’, Crni jastreb, srušio se na Filipinima za vrijeme noćne obuke pri čemu je poginulo svih šest osoba u helikopteru.

Trojica pilota i trojica pripadnika avijacije poginula su u nesreći u noći na četvrtak, rekao je ministar odbrane Delfin Lorenzana (EPA - Ilustracija)

Helikopter ‘Blackhawk’, Crni jastreb, srušio se na Filipinima za vrijeme noćne obuke pri čemu je poginulo svih šest osoba u helikopteru, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Potraga je počela kada je helikopter S70i kasnio s javljanjem u zračnu bazu u gradu Capasu u pokrajini Tarlac, 92 kilometra sjeverno od Manile, saopćile su zračne snage, prenosi Hina.

Trojica pilota i trojica pripadnika avijacije poginula su u nesreći u noći na četvrtak, rekao je ministar odbrane Delfin Lorenzana.

Istraga incidenta

“Cijela flota Blackhawka prizemljena je dok se provodi istraga o incidentu”, dodao je u izjavi.

Maynard Mariano, glasnogovornik avijacije, rekao je da se noćna obuka provodila prije potpunog raspoređivanja Blackhawka u njegovu misiju.

Helikopter je bio dio 16 takvih helikoptera kupljenih od poljskog proizvođača Polskie Zaklady Lotnicze prema ugovoru iz 2019. godine vrijednom 241,46 miliona dolara.

Bio je među šest jedinica isporučenih u novembru prošle godine. Još pet isporučeno je u junu, a ostatak treba biti isporučen prije kraja godine.

Izvor: Agencije