SAD zabranio uvoz materijala za solarne panele iz Kine

Ograničenje izvoza odnosi se na kompanije koje proizvode sirovine koje se koriste u industriji solarnih panela u Xinjiangu, gdje se ugrožavaju ljudska prava manjina.

Više kineskih kompanija našlo se na američkoj crnoj listi (Reuters)

Kina je saopćila da će preduzeti sve neophodne mjere za zaštitu legitimnih interesa kineskih kompanija nakon što su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu još pet kineskih firmi zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu.

Američka administracija je naredila zabranu kupovine ključnog materijala za solarne panele od kineske kompanije Hoshine Silicon Industry, optužujući je za prisilan rad, izvijestio je Reuters, pozivajući na su dva izvora upoznata s dešavanjem.

Istovremeno je Ministarstvo trgovine SAD-a zasebnom odlukom ograničilo amerčki izvoz za kompaniju Hoshine i još tri kineske firme te za paravojnu Xinjiang Production and Construction korporaciju.

Više kompanija na crnoj listi

Iz Washingtona tvrde da su ove kompanije umiješane u prisilni rad Ujgura i drugih muslimanskih manjinskih grupa u Xinjiangu, prenosi Tanjug.

“Kina osuđuje sankcije SADS-a protiv kineskih kompanija”, rekao je u četvrtak Zhao Lijian, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, na redovnom brifingu za medije u Pekingu.

Britanska agencija precizira da su tri kompanije, koje su pored Hoshina i pomenute korporacije dodane na američku ekonomsku crnu listu: Xinjiang Daqo New Energy, Xinjiang East Hope Nonferrous Metals, podružnica šangajskog proizvodnog giganta East Hope Group, i Xinjiang GCL New Energy Material, dio istoimenog holdinga.

Izvor: Agencije