Rjabkov: Rusija će zaštititi svoj teritorijalni integritet

Teritorijalni integritet je nepovrediv i apsolutni je imperativ, a to ćemo zaštititi koristeći političko-diplomatske i, kada je potrebno, vojne metode.

SAergej Rjabkov: Teritorijalni integritet Ruske Federacije je nepovrediv (EPA)

Rusija će zaštititi svoj teritorijalni integritet koristeći i političko-diplomatske i vojne metode, izjavio je u četvrtak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, reagirajući na incident s razaračem britanske mornarice “HMS Defender” u Crnom moru.

“Teritorijalni integritet Ruske Federacije je nepovrediv. Nepovredivost njenih granica apsolutni je imperativ, a mi ćemo sve to zaštititi koristeći političko-diplomatske i, kada je potrebno, vojne metode“, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo u srijedu da je britanski razarač ušao tri kilometra u ruske vode Crnog mora, a ruski brodovi za kontrolu granice ispalili su hice upozorenja kako bi spriječili kršenje ruske granice.

‘Ruske topovske vježbe’

Velika Britanija je odbacila navode Rusije o incidentu, navodeći kako vjeruje da je svaki pucanj bio dio unaprijed najavljene ruske “topovske vježbe” i da nijedna bomba nije bačena.

London je potvrdio je da je britanski razarač “HMS Defender” plovio kroz, kako je opisano, vode koje pripadaju Ukrajini.

Brod Kraljevske mornarice “pošteno je prolazio ukrajinskim teritorijalnim vodama, u skladu s međunarodnim pravom“, navedeno je u saopćenju britanskog Ministarstva odbrane.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO