Pravni tim Navaljnija objavio detalje presude o ‘ekstremizmu’

U presudi stoji da je Navaljnijev tim htio potaknuti građanski neposluh, potkopati javnu sigurnost i integritet Ruske Federacije.

Navaljni, najveći kritičar Vladimira Putina unutar Rusije, trenutno služi dvije i po godine dugu kaznu zbog kršenja uvjetne kazne (EPA)

Pravni tim pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog objavio je puni tekst presude u kojoj je politička mreža tog ruskog aktivista 9. juna proglašena “ekstremističkom”.

Presudom, koju su Navaljnijevi advokati proglasili gušenjem njegovih aktivnosti “bez presedana”, njegovim je saveznicima zabranjeno kandidirati se na izborima, a vlastima su date ovlasti da pritvaraju aktiviste i zamrzavaju njihove bankovne račune, prenosi Hina.

Navaljni, najveći kritičar Vladimira Putina unutar Rusije, trenutno služi dvije i po godine dugu kaznu zbog kršenja uvjetne kazne. Njegovo pritvaranje dodatno je pogoršalo odnose između Moskve i zapadnih zemalja, koje pozivaju Rusiju da ga oslobodi.

U 16 stranica dugom dokumentu objašnjava se odluka suda, koja je donesena iza zatvorenih vrata.

Sud je grupu oko Navaljnija prozvao “ekstremističkom” zbog toga jer je pozivima na proteste “naštetila javnom redu, javnoj sigurnosti i interesu pojedinaca i kompanija”.

Ti su protesti, tvrdi sud, prekršili prava i slobode građana Rusije.

Navaljnijev pravni tim saopćio je kako se u presudi ne nudi dovoljno objašnjenja zbog čega je djelovanje njegovih organizacija “ekstremističko” jer se navode samo tri primjera protesta, organiziranih 2019. i 2021. godine.

Putin branio presudu

U presudi stoji da je Navaljnijev tim htio potaknuti građanski neposluh, potkopati javnu sigurnost i integritet Ruske Federacije, odnosno nasilno narušiti ustavni poredak.

Putin je prošle sedmice, nakon susreta s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, branio presudu o ekstremizmu, naglasivši da su pobornici disidenta dijelili uputstva kako pripremati Molotovljeve koktele.

Navaljnijevi saveznici odbacili su te tvrdnje, a njegov pravni tim naveo je da se Molotovljevi kokteli uopće ne spominju u presudi.

Navaljni je uhapšen u januaru pri povratku u Rusiju, nakon što se gotovo šest mjeseci liječio u Njemačkoj, gdje je završio nakon što je u Rusiji otrovan u augustu prošle godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Kritičar Kremlja vraćen je u prvobitnu popravnu ustanovu, gdje je izdržavao zatvorsku kaznu, nakon što se oporavio od štrajka glađu u bolničkom odjeljenju druge zatvorske jedinice.

Published On 07 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO