Angela Merkel pozvala na evropsko jedinstvo

Znamo da možemo bolje i da ćemo u budućnosti biti bolji, rekla je njemačka kancelarka u vjerovatno posljednjem obraćanju Bundestagu.

Angela Merkel je na mjesto kancelarke izabrana 2005. godine (EPA)

U svom vjerovatno posljednjem obraćanju Bundestagu, njemačka kancelarka Angela Merkel je u četvrtak pozvala na jačanje efikasnosti Evropske unije, a zastupnici su joj odali priznanje za zalaganje za demokratiju u Njemačkoj i Evropi tokom 16 godina provedenih na kancelarskoj funkciji.

“Mi danas znamo da možemo bolje i da ćemo u budućnosti biti bolji”, rekla je ona uoči samita EU-a, koji se u četvrtak i petak održava u Briselu.

Naglasila je kako posebno na području kriznog menadžmenta, zaštite zdravlja, odnosa prema Schengenu i zajedničkog tržišta postoji potreba za jačanjem učinkovitosti, prenosi Hina.

Za zajednički nastup naspram Rusije

“Najvažnije je da je razgovor o ovim temama unutar Vijeća EU-a već počeo”, kazala je Merkel.

Pozvala je i na zajednički nastup naspram Rusije, jer će jedino tako biti moguće uspješno reagirati na “hibridne napade Moskve”.

“Događaji posljednjih sedmica, i to ne samo u Njemačkoj, jasno su pokazali da nije dovoljno ako reagiramo nekoordinirano”, rekla je Merkel.

Predsjednica zastupničkog kluba desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel je žestoko kritizirala politiku vlade Angele Merkel u borbi protiv pandemije.

Lockdown nije donio nikakve mjerljive rezultate, samo mnogo kolateralne štete. Objašnjenja za ovu vrstu politike se ruše poput kule od karata”, rekla je predstavnica najveće opozicione stranke u Bundestagu u ovom izbornom razdoblju.

Baerbock: Mnogi građani su Vam zahvalni

Kritizirala je i izbjegličku politiku te naročito sporazum EU-a i Turske oko izbjeglica.

“Ključ za smanjenje ilegalne migracije leži u Berlinu, a ne u Ankari”, kazala je Weidel.

Predstavnica stranke Zeleni i kandidatkinja ove stranke za kancelarku na predstojećim parlamentarnim izborima Annalene Baerbock odala je priznanje aktuelnoj kancelarki za njena postignuća u ujedinjenju Evrope.

“Mnogi, mnogi građani su Vam zahvalni za ono što ste učinili za Evropu u ovim kriznim vremenima”, rekla je Baerbock.

I predsjednik Liberalno-demokratske partije (FDP) Christian Lindner je pohvalio doprinos Angele Merkel u procesu jačanja EU-a.

Neće kandidirati na izborima za Bundestag

“Vi ste u posljednjih 16 godina uvijek svoju snagu i intelektualni talent nesebično stavljali na uslugu Njemačkoj i Evropi i time stekli velike zasluge”, kazao je Lindner na kraju vjerovatno posljednjeg obraćanja Angele Merkel Bundestagu u svojstvu kancelarke.

Merkel je 2019. godine najavila da se više neće kandidirati na izborima za Bundestag krajem seprembra.

Na mjesto kancelarke izabrana 2005. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Rusija je za nas veliki izazov, ali Rusija je, također, kontinentalni susjed Evropske unije i mi trebamo osigurati da svi hibridni napadi budu zaustavljeni, kaže njemačka kancelarka.

Published On 18 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO