Izraelska vlada i dalje zabranjuje spajanje palestinskih porodica

Pravne instance ovaj zakon, koji je doveo do razdvajanja hiljada palestinskih porodica, opisuju kao ‘nepravedan i rasistički’.

Zakon je doveo do razdvajanje hiljada palestinskih porodica i spriječio njihovo ponovno ujedinjenje na teritorijama unutar Zelene linije (Al Jazeera)

Čelnici političkih stranaka koje čine novu koalicionu vladu u Izraelu, među kojima je i Ujedinjena arapska lista, složili su se da produže rok važenja zakona kojim se zabranjuje spajanje palestinskih porodica.

Do toga je došlo nakon što je lider Ujedinjene arapske liste Mansour Abbas potvrdio podršku produženju, pod uvjetom da se izuzmu slučajevi koji su opisani kao humanitarni.

Mansour se sastao s novim izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom i ministricom unutrašnjih poslova Ayelet Shaked.

Izraelski izvori navode da su postigli dogovor s Mansourom i njegovim kolegama da podrže nastavak primjene zakona, pod uvjetom da ministrica unutrašnjih poslova saopći da se iz njega izuzimaju humanitarni slučajevi.

Tome je prethodio još jedan sastanak koji su Bennett i Shaked održali s drugim ministrima, nakon čega je postignut načelan dogovor da se zakon iznese pred Knesset na glasanje.

Zakon na snazi od 2003. godine

Ovaj zakon, koji je na snazi ​​od 2003. godine, predviđa da se zaustavi spajanje palestinskih porodica u kojima jedan supružnik ima izraelsko, a drugi palestinsko državljanstvo, kako bi živjeli zajedno na teritorijama unutar Zelene linije i okupiranom Jerusalemu.

Ovim zakonom se, također, zabranjuje ulazak Arapima iz zemalja koje su neprijateljski nastrojene prema Izraelu (Liban, Sirija, Irak i Iran) zbog spajanja porodica.

Spomenuti zakon se ne bavi pitanjem ulaska zbog posla ili liječenja, već govori samo o ”ponovnom spajanju porodica”.

Pravne instance opisuju ovaj zakon kao “nepravedan i rasistički”, a doveo je do razdvajanja hiljada palestinskih porodica i spriječio da se ponovo spoje i žive u jednom domaćinstvu na teritorijama unutar Zelene linije.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

WHO upozorio na ‘zapanjujuće humanitarne potrebe’ širom okupiranih palestinskih teritorija nakon posljednjih napada, dok je Crveni križ pozvao na prikupljanje 16 miliona dolara pomoći.

Published On 03 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO