Evropski lideri podijeljeni oko potencijalnog sastanka s Putinom

Lideri Litvanije i Latvije protiv su dijaloga sa Rusijom, holandski premijer poručio da neće biti na potencijalnom sastanku sa Putinom, dok je austrijski kancelar pozdravio prijedlog Njemačke i Francuske.

Merkel je poručila, prije početka samita, da bi Evropska unija trebala pronaći načine za direktni dijalog s Rusijom (EPA)

Lideri članica Evropske unije podijeljeni su po pitanju zajedničkog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što su predložili Njemačka i Francuska uoči samita u Briselu.

Merkel je poručila, prije početka samita, da bi Evropska unija trebala pronaći načine za direktni dijalog s Rusijom, argumentirajući da “sukobi mogu najbolje biti razriješeni ako razgovarate jedni s drugima”, prenosi Hina. Druge zemlje sa skepsom gledaju na takav prijedlog.

“Ne vidimo nikakvu radikalnu promjenu ruskog obrasca ponašanja”, kazao je predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda.

“Ako to napravimo bez ikakve pozitivne promjene u ruskom ponašanju, time ćemo poslati vrlo nesigurne i loše signale našim partnerima, naprimjer zemljama Istočnog partnerstva”, dodao je.

‘Kao saradnja sa medvjedom’

On je to uporedio s pokušajem saradnje s medvjedom kako bi “osigurali dio košnice”.

Predsjednik Latvije Krisjanis Karins odaslao je sličnu poruku. “Dijalog mora doći kroz određenu cijenu za Rusiju također”, kazao je Karins.

“U suprotnom izgleda da Rusija anektira Krim, vodi rat u Donbasu, a Evropa slegne ramenima i nastavlja tražiti dijalog”, dodao je.

Predsjednik Latvije poručio je da Rusija ne gleda na besplatne koncesije kao “znak snage”.

Kurz pozdravlja prijedlog

Holandski premijer Mark Rutte kazao je da, iako nije načelno protiv direktnih razgovora s Rusijom, neće prisustvovati takvom sastanku.

Njemačko-francuski prijedlog pozdravila je Austrija. “Drago mi je što konačno vidim korak prema dijalogu s Rusijom”, kazao je austrijski kancelar Sebastijan Kurz po dolasku na samit.

“Geografski smo bliži Rusiji nego SAD-u. Ne možemo samo stajati po strani i posmatrati dijalog između SAD-a i Rusije, dok nas mnoga pitanja, poput Ukrajine, pogađaju puno više nego SAD”, dodao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Rusija je za nas veliki izazov, ali Rusija je, također, kontinentalni susjed Evropske unije i mi trebamo osigurati da svi hibridni napadi budu zaustavljeni, kaže njemačka kancelarka.

Published On 18 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO