Evropska unija uvela ekonomske sankcije Bjelorusiji

Sankcije su usmjerene na ekonomiju, ali imaju za cilj da izvrše pritisak i na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegove pomoćnike.

Sankcije također obuhvataju zabranu prodaje opreme i softvera Bjelorusiji koji se mogu koristiti za nadgledanje interneta i telefonskih poziva (EPA - Ilustracija)

Evropska unija uvela je danas ekonomske sankcije Bjelorusiji kao odgovor na ono što je EU nazvala „eskalacijom ozbiljnih kršenja ljudskih prava“, uključujući pritvor novinara Romana Protaševiča, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Sankcije su usmjerene na ekonomiju, ali imaju za cilj da izvrše pritisak i na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegove pomoćnike.

Na udaru sankcija su pojedine industrijske grane, poput proizvodnje kalijuma, uobičajenog sastojka đubriva, kao i izvoz duhanske industrije i naftnih derivata.

„Trgovina naftnim proizvodima, kalijum-hloridom i sirovinama koje se koriste za proizvodnju duhanskih proizvoda je ograničena“, navodi se u današnjem saopćenju EU.

Hapšenje novinara disidenta

Sankcije također obuhvataju zabranu prodaje opreme i softvera Bjelorusiji koji se mogu koristiti za nadgledanje interneta i telefonskih poziva.

Evropska unija je postepeno pojačavala sankcije otkako je Lukašenko osvojio šesti mandat prošlog avgusta na izborima, koje je evropski blok nazvao lažnim.

Protaševič, disident novinar, uhapšen je 23. maja nakon što su bjeloruski kontrolori leta naredili da avion Ryanaira, koji je putovao iz Grčke u Litvaniju, sleti u Minsk.

Unija je zauzela oštriji stav prema Minsku i zbog navodne upotrebe migranata u zemlji radi pritiska na susednu Litvaniju, koja je pružila sigurno utočište bjeloruskim opozicionim ličnostima i jedan je od najglasnijih Lukašenkovih kritičara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO