EP upozorio: Potrebno hitno ažuriranje migracijske politike

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je rekao da EU treba novi održivi evropski okvir koji će omogućiti zajednička rješenja.

Zastupnici EP-a poručili su da je potrebno hitno djelovati kako bi se spriječila kriza i zaštitili ljudski životi i prava (EPA)

Dolaskom ljetnih mjeseci na vanjskim granicama Evropske unije raste migracijski pritisak, stoga je potrebno hitno i solidarno djelovati kako bi se zaštitila ljudska prava svih uključenih, upozorili su europarlamentarci na raspravi uoči sastanka Vijeća Evrope.

Zastupnici u Evropskom parlamentu iznijeli su svoje stavove i očekivanja uoči skorašnjeg sastanka Vijeća Evrope te su, između ostalog, upozorili na problem migracija, naglasivši da u ljetnim mjesecima raste broj migranata te da sve članice EU-a moraju biti solidarne sa zemljama koje su najizloženije migracijskom pritisku, prenosi Hina.

Poručili su visokim dužnosnicima da je stoga potrebno hitno djelovati kako bi se spriječila kriza i zaštitili ljudski životi i prava.

“Ljetni mjeseci su vrijeme kada muškarci, žene i djeca najčešće kreću u opasno putovanje kako bi se domogli naše obale i potražili bolju budućnost u Evropi”, rekao je rumunski zastupnik Dacian Ciolos (Renew), naglasivši da već sada pritisak na jugu Evrope raste i da “možemo očekivati da će taj pritisak rasti i dalje”.

Ugroženost migranata

Na raspravi je spomenuta i Hrvatska kao jedna od zemalja koje su pod pritiskom i u kojima su migranti ugroženi.

“Evropske granice postale su grobovi pod otvorenim nebom, tražitelje azila se otima, ostavlja, zlostavlja u hrvatskim šumama, Marokanci umiru na granicama Španije, u Italiji se blokiraju brodovi koji spašavaju migrante”, istakla je francuska zastupnica Manon Aubry iz kluba Ljevice.

Veliki aplauz kolega dobila je španska zastupnica Iratxe Garcia Perez koja je rekla da “ne smijemo puštati samo ljude koji imaju visoke kvalifikacije i vještine, a ostale odbijati”.

Dogovor o raspodjeli migranata

Portugalska državna sekretarica Ana Paula Zacarias na raspravi je također poručila da je potrebno hitno poboljšati upravljanje granicama i osigurati “dobrovoljan, dostojanstven i održiv povratak i readmisiju”.

“Nedavni razvoj događaja na nekim od ruta razlog je za zabrinutost i traži konkretan napredak u saradnji s našim partnerima”, rekla je Zacarias.

Pokrenuta je i rasprava o dogovoru o raspodjeli migranata koji je postignut 2019. na Malti, za koji je Zacarias rekla da je riječ o učinkovitom mehanizmu solidarnosti, no koji “i dalje ostaje u nekim dijelovima ograničen”.

U ime Evropske komisije na raspravi je govorio potpredsjednik Maroš Šefčovič koji je rekao da EU treba novi održivi evropski okvir koji će omogućiti zajednička rješenja, a “to možemo osigurati tako da se postigne dogovor o novom paktu o migracijama i azilu koji smo predložili prije devet mjeseci”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO