Blinken: SAD nema boljeg prijatelja od Njemačke

Njemačka kancelarka i američki državni sekretar istaknuli su važnost njemačko-američkih odnosa u borbi protiv globalnih kriza i sukoba.

I Merkel i Blinken su istaknuli važnost multilateralizma u rješavanju globalnih problema (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken istaknuli su, nakon susreta u Berlinu, važnost njemačko-američkih odnosa u borbi protiv globalnih kriza i sukoba.

“Mi se nadovezujemo na dugu tradiciju dobrih njemačko-američkih odnosa”, rekla je Merkel nakon susreta.

“SAD nema boljeg partnera i prijatelja na svijetu od Njemačke”, rekao je Antony Blinken nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Hina.

On je rekao kako SAD i Njemačka dijele zajedničke vrijednosti i interese, ali je istaknuo i ulogu Njemačke kao uzora u pristupu nekim temama poput zaštite klime, kao i u suočavanju s tamnim stranama prošlosti.

I Merkel i Blinken su istaknuli važnost multilateralizma u rješavanju globalnih problema.

“Mi smo složni u zaključku da niti jedna zemlja na svijetu nije u stanju sama riješiti svjetske probleme”, rekao je Blinken.

Ostaviti otvorene kanale za komunikaciju

Merkel je zaključila kako nije dovoljno samo navesti aktuelne geopolitičke izazove nego se treba dogovoriti oko zajedničkog djelovanja.

Kao akutne probleme Merkel i Biden su naveli odnose prema Kini i Rusiji.

Merkel je istovremeno zaključila kako pored svih kontroverzi treba ostaviti otvorene kanale za komunikaciju.

“Na nama je velika odgovornost da pokažemo kako su demokratije u stanju suočiti se s problemima”, zaključio je američki ministar vanjskih poslova prilikom prve posjete Njemačkoj.

On je poručio kako se novi američki predsjednik Joe Biden raduje što će 15. jula primiti njemačku kancelarku u posjetu u Washingtonu.

Blinken se prije sastanka s Merkel susreo i sa svojim njemačkim kolegom Heikom Maasom, s kojim će obići i spomenik žrtvama holokausta u Berlinu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO