Amerikanki 23 godine zatvora zbog odavanja vojnih izvora u Iraku

Mariam Thompson je priznala da je povjerljive podatke predala libanskom državljaninu u nadi da će biti proslijeđene Hezbollahu.

Federalne vlasti su Mariam Thompson uhapsile krajem februara 2020. godine (Reuters)

Amerikanka koja je prevodila za Pentagon osuđena je na 23 godine zatvora zbog prenošenja imena američkih doušnika u Iraku osobi koja je povezana s libanskim pokretom Hezbollah.

Mariam Thompson (62) priznala je da je povjerljive podatke predala libanskom državljaninu u nadi da će biti proslijeđene grupi koju je Washington označio kao terorističku organizaciju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

“Kazna za Thompson odražava težinu njenog narušavanja povjerenja američkog naroda, ljudskih izvora koje je ugrozila i vojnka koji su radili uz nju kao prijatelji i kolege“, rekao je John Demers, šef Odjeljenja za nacionalnu sigurnost u američkom Ministarstvu pravde, navodi se u saopćenju.

Prema sudskim dokumentima, Thompson je radila kao tumač u stranoj vojnoj bazi kada je 2017. godine počela vezu putem videoaplikacije s čovjekom koji je rekao da je povezan s Hezbollahom u Libanu. 

‘Romantičan interes za sagovornika’

U saopćenju se navodi da je vremenom Thompson razvila “romantičan interes za sagovornika“.

Dodjeljena je američkim specijalnim snagama u Erbilu, glavnom gradu iračkog Kurdistana, u decembru 2019. godine, kada je jedinica pokrenula udare protiv proiranske milicije, koji su završeni 3. januara 2020. godine smrću moćnog iranskog generala Qaseema Soleimanija.

Ubrzo nakon toga, kontakt je od Thompson zatražio informacije o agentima za koje se sumnja da su pomagali SAD-u.

Dala mu je podatke o nekoliko američkih doušnika, uključujući prava imena najmanje osam ljudi, kojima se pristupalo kroz personalne dosijee, te informacije o američkoj vojnoj taktici.

Federalne vlasti su je uhapsile krajem februara 2020. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Šef austrijske diplomatije Alexander Salenberg pozdravio je odluku o zabrani simbola Hezbollaha, što je učinjeno u okviru paketa za borbu protiv terorizma.

Published On 12 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO