Više od 22.000 zahtjeva Evropskoj svemirskoj agenciji

Objavljujući rezultate novih aplikacija za zapošljavanje usmjerenih na veću raznolikost astronauta, Evropska svemirska agencija je priznala da još mora raditi na rodnoj ravnoteži.

Agencija je posebno tražila ljude s fizičkim invaliditetom (Reuters)

Evropska svemirska agencija (ESA) saopćila je u srijedu da se prijavilo više od 22.000 onih koji se nadaju da će postati sljedeća generacija svemirskih putnika, među kojima je više žena nego ikad i oko 200 osoba s invaliditetom.

Objavljujući rezultate novih aplikacija za zapošljavanje usmjerenih na veću raznolikost astronauta, agencija je priznala da još mora raditi na rodnoj ravnoteži, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ukupno 24 posto podnosilaca zahtjeva su žene, u odnosu na 15 procenata prilikom posljednjeg angažiranja 2008. godine.

Kampanja zapošljavanja nije posebno bila usredsređena na etničku raznolikost, ali je naglasila važnost predstavljanja svih dijelova društva.

Prijave iz svih 25 zemalja članica

Agencija je primala prijave od svih 25 zemalja članica i pridruženih članica, iako većina potiče tradicionalno iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije.

Po prvi put ESA je posebno tražila ljude s fizičkim invaliditetom, da bi utvrdila kakve adaptacije je potrebno uraditi na svemirskim stanicama da bi ih primile.

Konkurencija je jaka, četvero do šestero njih će biti izabrano za sljedeće evropske astronaute i rezervni tim, koji će brojati oko 20 ljudi.

Kandidati će biti podvrgnuti intenzivnom pregledu tokom sljedeće godine, a konačna odluka očekuje se krajem 2022. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin objavio je kako je započela izgradnja prvog modula nove stanice, nakon što su dužnosnici upozorili da Rusija razmatra odlazak s ISS-a.

Published On 20 Apr 2021

Fancuz Thomas Pesquet, s još trojicom članova posade, uspješno je sletio na Međunarodnu svemirku stanicu, gdje je preuzeo mjesto zapovjednika šestomjesečne misije ‘Alpha’.

Published On 25 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO