UN uputio apel za humanitarnu pomoć za Palestince

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama uputila je apel kako bi se prikupilo 164 miliona dolara koje bi bile iskorištene za humanitarnu pomoć i oporavak Palestinaca.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je 66 djece, 39 žena, ukupno 254 Palestinaca (EPA)
U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je 66 djece, 39 žena, ukupno 254 Palestinaca (EPA)

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) uputila je apel kako bi se prikupilo 164 miliona dolara koje bi bile iskorištene za humanitarnu pomoć i oporavak Palestinaca nakon 11-dnevnih izraelskih zračnih napada prošlog mjeseca.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarrec rekao je na dnevnoj konferenciji za medije da je vrlo važno prikupiti potrebnu pomoć za Palestince, prenosi Anadolija.

Istakao je da apel za pomoć u iznosu od 164 miliona dolara uključuje apel za hitnu pomoć od 38 miliona dolara koji je UNRWA uputila 19. maja.

Razorni napadi

Napominjući da su najnoviji napadi razorno djelovali na narod Gaze i palestinske izbjeglice, Dujarrec je kazao da će se traume koje ljudi osjećaju nakon toga osjećati i u narednom periodu.

Izraelske snage započele su napade na Pojas Gaze 10. maja, a nakon dogovora o prekidu vatre s Hamasom, napadi su prekinuti 21. maja.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je 66 djece, 39 žena, ukupno 254 Palestinaca. Ranjeno je 1.948 osoba, a djelimično je ili potpuno uništeno više hiljada objekata.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO