Blinken u Berlinu: Sve strane snage da napuste Libiju

Domaćini jednodnevne konferencije su njemačka vlada i Ujedinjeni narodi, dok će na njoj sudjelovati SAD, Rusija, Turska, Egipat, UAE, kao i libijska prijelazna vlada.

Prema UN-ovim procjenama, oko 20.000 stranih plaćenika bilo je smješteno u Libiji u decembru 2020. godine (AFP)

Američki državni sekretar Antony Blinken je danas u Berlinu dolazeći na mirovne pregovore o Libiji, ponovio zahtjeve da sve strane snage napuste zemlju koja je pogođena ratom, prenosi Fena.

Sporazum o prekidu vatre iz oktobra prošle godine “mora se u potpunosti provoditi, uključujući povlačenje svih stranih snaga”, rekao je Blinken novinarima uoči otvaranja konferencije u Berlinu, prenosi AFP.

Jednodnevna konferencija

Ministri vanjskih poslova zemalja uključenih u sukob u Libiji sastaju se u srijedu u Berlinu kako bi raspravljali o daljnjoj stabilizaciji te ratom pogođene zemlje, prenosi Hina.

Domaćini jednodnevne konferencije su njemačka vlada i Ujedinjeni narodi, dok će na njoj sudjelovati SAD, Rusija, Turska, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), kao i libijska prijelazna vlada.

Glavni cilj konferencije, kao i prve libijske konferencije u Berlinu 2020, je da prestane izvanjsko uplitanje u sukob. Dosad to nije bilo uspješno.

Izbori planirani za 24. septembar

Prema UN-ovim procjenama, oko 20.000 stranih plaćenika bilo je smješteno u Libiji u decembru 2020. godine, a taj broj nije se značajno promijenio. Pošiljke oružja također nisu prestale.

No postoji napredak: dogovoren je prekid vatre, dogovorena prijelazna vlada te se parlamentarni izbori planiraju za 24. decembra.

Libija je u stanju nemira od rušenja Moamera Gadafija 2011. godine. Zemlja je postala bojno polje za suparničke snage, što je privuklo strane sile da se uključe.

Izvor: Agencije