Ruski hici i bombe upozorenja na britanski ratni brod

Britanski brod ‘HMS Defender” ušao je tri kilometra u ruske vode Crnog mora, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane. Velika Britanija negira ove tvrdnje.

Ruski mlazni avion izbacio je bombe na kurs britanskog ratnog broda (EPA)

Ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja ka razaraču Britanske kraljevske mornarice “HMS Defender”, nakon što je ušao u ruske vode Crnog mora.

Velika Britanija negira tvrdnje da je njen brod bio u ruskim vodama.

“Nijedan metak upozorenja nije ispaljen na HMS Defender”, stoji u tvitu britanskog ministarstva ogbrane. “Brod kraljevske mornarice pošteno prolazi ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom.”

Dodaje se kako je ruski borbeni avion Su-24M izbacio bombe upozorenja na kurs britanskog ratnog broda.

Britanska reakcija

Iz Ministarstva odbrane navode kako je razarač “HMS Defender” napustio ruske vode nakon toga, pošto je uplovio do tri kilometra unutar granica ruskih voda.

No, britansko Ministarstvo odbrane je negiralo ruske navode.

„Nikakvi hici upozorenja nisu ispaljeni na HMS Defender. Brod kraljevske mornarice provodi nevini prolazak kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom“.

Vojni ataše britanske ambasade u Moskvi pozvan je u Ministarstvo odbrane Rusije zbog incidenta u Crnom moru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Britanski vojni ataše pozvan je u Ministarstvo odbrane Rusije zbog toga što je britanski razarač povrijedio rusku granicu“, navodi se u saopćenju.

‘Kršenje ruske državne granice’

Incident se desio u blizini rta Fiolent koji se nalazi na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014., a razarač “HMS Defender” zaustavili su ruska Crnomorska flota i Granična služba.

U 11:52 sati je razarač britanske mornarice, koji je plovio u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometra u teritorijalno more u blizini rta Fiolent, prenosi Tass.

Ccrnomorska flota, zajedno s Graničnom službom Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije, zaustavila je kršenje ruske državne granice od razarača “HMS Defender” britanske mornarice, navodi se u saopćenju.

Brod granične službe ispalio je hice upozorenja u 12:06 i 12:08 sati, navedeno je saopćenju Ministarstva odbrane.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO