Putin: Sve turbulentniji geopolitički procesi

Čelnik najveće države svijeta naveo kako se nastavlja erozija međunarodnog prava.

Putin: Pokušaji da se silom nametnu nečiji interesi i ojača nečija sigurnost na štetu sigurnosti drugih se i dalje nesmetano nastavljaju (EPA)

Geopolitički procesi širom svijeta postaju sve više turbulentni uprkos nekim pozitivnim signalima, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin prilikom videoobraćanja učesnicima Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti, prenosi agencija Tass u srijedu i dodaje kako je čelnik najveće države svijeta naveo kako se nastavlja erozija međunarodnog prava.

„Pokušaji da se silom nametnu nečiji interesi i ojača nečija sigurnost na štetu sigurnosti drugih se i dalje nesmetano nastavljaju“, istakao je Putin u videu koji je objavljen i na zvaničnoj stranici Kremlja.

Zajednički odgovor

On smatra kako su rješenje najvažnijih problema današnje vojne i političke agende, kao i produktivna potraga za efikasni zajednički odgovor na zajedničke izazove, ključni za „jačanje sigurnosti na planeti i za održivi razvoj“.

„Regionalni oružani sukobi, opasnosti proliferacije oružja za masovno razaranje, aktivnosti prekograničnih kriminalnih grupa, šverc drogom i cyberkriminal stvaraju nam veliku zabrinutost“, nastavio je ruski lider.

„Međunarodni terorizam nastavlja biti posebna prijetnja.“

Osnova u međunarodnom pravu

Obim i globalna priroda ovih izazova zahtijevaju da sve države ulože zajedničke napore, a njihov kolektivni rad mora biti zasnovan na međunarodnom pravu i na ciljevima i principima Povelje UN-a, istakao je Putin.

„Sva nova pravila trebaju biti formulirana pri UN-u, svi drugi putevi će dovesti do haosa i nepredvidljivosti. Od nastanka, UN je bio i ostao osnova sistema međunarodnih odnosa i glavni cilj ove međunarodno priznate organizacije je sprečavanje sukoba globalnih razmjera, novog svjetskog rata“, poručio je predsjednik Rusije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO