Osujećen napad na zgradu iranskog nuklearnog programa

Iranski mediji javljaju da je napad dronom spriječen prije nego što je izazvao štetu na zgradi u Karaju.

Iran je ranije optužio Izrael za seriju napada na objekte koji su uključeni u iranski nuklearni program (EPA)

Spriječen je pokušaj sabotaže u zgradi koja pripada iranskoj Organizaciji za atomsku energiju, izvijestili su iranski mediji.

Iranski portali bliski sigurnosnim službama javili su da su zvaničnici osujetili „pokušaj sabotaže“ na iranski civilni nuklearni program u srijedu, ali nisu dali detalje.

Kanali na društvenim mrežama bliski Revolucionarnoj gardi tvrde da se radilo o pokušaju napada dronom na zgradu, dok se u drugom izvještaju kaže da nisu zabilježene žrtve i materijalna šteta.

Web stranica novina Iran, koje su u vlasništvu države, tvrde da je zgrada locirana blizu grada Karaja, 40 kilometara zapadno od Teherana.

U toku identifikacija izvršitelja

Nournews, web stranica koja je bliska Iranskom vrhovnom nacionalnom sigurnosnom vijeću, izvještava da je napad spriječen „prije nego što je načinjena šteta na zgradi“.

„U toku je istraga kojom bi se trebali identifikovati izvršitelji i činjenice“, naveli su.

Iran je ranije optužio Izrael za seriju napada na objekte koji su uključeni u iranski nuklearni program, te ubistva svojih naučnika tokom proteklih nekoliko godina, što Izrael nije niti demantovao, niti potvrdio.

 

Izvor: Agencije