Nova vlada Izraela prvi put odobrila izgradnju na okupiranoj teritoriji

Odobrena je izgradnja šoping centra, škole za djecu sa posebnim potrebama i više infrastrukturnih projekata.

Palestina, Izrael, Jevrejska naselja
Veći dio međunarodne zajednice smatra širenje jevrejskih naselja nelegalnim (Reuters)

Izrael je danas odobrio građevinske projekte na okupiranoj Zapadnoj obali, prvi put otkako je nova vlada položila zakletvu 13. juna.

Odobrena je izgradnja šoping centra, škole za djecu sa posebnim potrebama i više infrastrukturnih projekata, javili su izraelski mediji, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Novi premijer Izraela Naftali Bennett zamijenio je dugogodišnjeg izraelskog lidera Benjamina Netanyahua nakon četiri runde parlamentarnih izbora za manje od dvije godine na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Bennettova vladajuća koalicija sastoji se od osam partija, uključujući ljevičarske, desničarske i partije centra, te jednu stranku izraelskih Palestinaca.

Izgrađeni deseci nelegalnih naselja

Veći dio međunarodne zajednice smatra širenje jevrejskih naselja nelegalnim po međunarodnom pravu i preprekom sklapanju mira sa Palestincima.

Otkako je Izrael osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine, izgrađeni su deseci jevrejskih naselja u kojima sada živi više od 400.000 Izraelaca uz gotovo tri miliona Palestinaca koji teže da na toj teritoriji osnuju svoju nezavisnu državu.

Ayman Odeh, vođa partije Ujedinjena arapska lista u izraelskom parlamentu izjavio je nakon odobrenja izgradnje da se ljevica predala desnici koja nastavlja nanositi štetu šansama za mir i „produbljuje okupaciju, ugnjetavanje i oduzimanje imovine milionima Palestinaca“.

Bennett je rekao da sve stranke moraju potisnuti ideološke razlike da bi nova vlada funkcionisala.

Izvor: Agencije