New York: Statua Roosevelta bit će premještena iz muzeja

Prigovori zbog statue Theodora Roosevelta postali su glasniji posljednjih godina, posebno nakon ubistva Georgea Floyda.

Statua prikazuje bivšeg predsjednika na konju sa američkim domorodcem i Afroamerikancem koji se nalaze uz bok konja (Reuters)
Statua prikazuje bivšeg predsjednika na konju sa američkim domorodcem i Afroamerikancem koji se nalaze uz bok konja (Reuters)

Statua Theodora Roosevelta na ulazu u Američki prirodnjački muzej bit će uklonjena nakon višegodišnjih kritika da simbolizira kolonijalno potčinjavanje i rasnu diskriminaciju.

Komisija za javni dizajn New Yorka u ponedjeljak je jednoglasno izglasala preseljenje statue, koja prikazuje bivšeg predsjednika na konju sa američkim domorodcem i Afroamerikancem koji se nalaze uz bok konja, piše New York Times.

List je naveo da će statua biti premještena u određenu kulturnu instituciju koja će biti posvećena Rooseveltovom životu i naslijeđu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Sve glasniji prigovori

Prigovori zbog statue postali su glasniji posljednjih godina, posebno nakon ubistva Georgea Floyda koje je izazvalo talas protesta širom SAD-a.

U junu 2020. godine, muzejski službenici predložili su uklanjanje statue.

Muzej je u gradskom vlasništvu, a gradonačelnik Bill de Blasio podržao je uklanjanje “problematične” statue.

Izvor: Agencije

Povezane

Statua, postavljena tri godine poslije smrti Franca, isticala je njegovu ulogu zapovjednika Španske legije u Rimskom ratu – sukobu Španije i Francuske s berberskim plemenima u Maroku 1920-ih godina.

24 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO