Maas: Postignut napredak u razgovorima s Iranom

Iran i svjetske sile napravile su napredak u razgovorima čiji je cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma, ali još nisu prevaziđene najveće prepreke, kaže njemački šef diplomatije.

Heiko Maas: Pomak je napravljen, ali još ima velikih poteškoća (EPA)

Iran i svjetske sile napravile su napredak u razgovorima čiji je cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali još nisu prevaziđene najveće prepreke, izjavio je u srijedu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“Pomak je napravljen, ali još ima velikih poteškoća“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pobjeda Ebrahima Raisija

Njemački diplomata je naveo kako je dogovor moguć čak i poslije pobjede Ebrahima Raisija na nedavnim predsjedničkim izborima, koji važi za pripadnika čvrste struje u Iranu.

Iran se 2015. godine dogovorio da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump je napustio sporazum tri godine kasnije i ponovo uveo sankcije Iranu, a Teheran je odgovorio kršenjem nekih nuklearnih ograničenja.

Izvor: Agencije