Lukašenko optužio Njemačku za akt nacizma

Pod sankcijama su poslovni ljudi, bjeloruski ministri odbrane i saobraćaja, komandant avijacije i jedan od sinova predsjednika države.

Evropljani su odlučili pogoditi važne izvore bjeloruskog dohotka zaustavljanjem uvoza naftnih derivata (EPA)
Evropljani su odlučili pogoditi važne izvore bjeloruskog dohotka zaustavljanjem uvoza naftnih derivata (EPA)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je Njemačku za akt nacizma, poslije uvođenja novih evropskih sankcija protiv Bjelorusije.

“Ono što nismo očekivali je da i Njemačka učestvuje u toj kolektivnoj zavjeri“, rekao je on povodom obilježavanja 80. godišnjice početka nacističke invazije na tadašnji, prenosi, Beta pozivajući se na AFP.

“Nismo to očekivali od onih čiji su preci ubili svakog trećeg Bjelorusa“, kazao je Lukašenko.

Sankcije zbog ataka na opoziciju

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kanada su odlučili ove sedmice kazniti 78 funkcionera i osam subjekata zbog suzbijanja bjeloruske opozicije i preusmjeravanja aviona Ryanaira koji je 23. maja prizemljen u Minsku pod obrazloženjem da je u njemu bomba, da bi bio uhapšen bjeloruski novinar disident Roman Protaševič.

Pod sankcijama su poslovni ljudi, bjeloruski ministri odbrane i saobraćaja, komandant avijacije i Viktor Lukašenko jedan od sinova predsjednika države.

Evropljani su, osim toga, odlučili pogoditi važne izvore bjeloruskog dohotka zaustavljanjem uvoza naftnih derivata i određenih vrsta potaše, kao i zaustavljanjem izvoza proizvoda za bjeloruske fabrike duhana.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO