Fauci: Delta soj najveća prijetnja naporima SAD-a da iskorijene korona virus

„Delta soj korona virusa se nesumnjivo lakše prenosi od originalne varijante”, rekao je Fauci.

Fauci je podsjetio da su vakcine odobrene u Sjedinjenim Državama, uključujući i vakcinu Pfizer/BioNTech, efikasne protiv nove delta varijante (EPA)

Delta varijanta korona virusa koja je prvi put otkrivena u Indiji najveća je prijetnja naporima Sjedinjenih Država da iskorijene kovid, poručio je američki ekspert za zarazne bolesti dr Anthony Fauci, prenosi Tanjug.

„Delta soj korona virusa se nesumnjivo lakše prenosi od originalne varijante”, rekao je Fauci i dodao da taj soj postaje globalno dominantna verzija koja izaziva težu kliničku sliku kod oboljelih, prenosi Reuters.

Fauci je podsjetio da su vakcine odobrene u Sjedinjenim Državama, uključujući i vakcinu Pfizer/BioNTech, efikasne protiv nove delta varijante.

“Imamo alate i moramo da ih upotrijebimo i obuzdamo novo širenje virusa”, poručio je Fauci.

Delta soj postaje dominantan

Delta soj COVID-19, koji je prvo otkriven u Indiji, polako postaje dominantan soj korona virusa u svijetu, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Velika Britanija je izvijestila o povećanju infekcija Delta sojem, dok njemački zdravstveni radnici predviđaju kako će vrlo brzo postati dominantan soj u Njemačkoj, uprkos povećanju broja vakcinisanih.

Zvanični Kremlj je, osim “nihilizma”, za rekordan broj novoinficiranih u Moskvi i Rusiji okrivio i Delta soj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Delta je na dobrom putu da postane dominantan soj u svijetu zbog velike zaraznosti“, izjavila je glavna naučnica u WHO-u Soumya Swaminathan.

Izvor: Agencije