Egipatska mumija u milanskoj bolnici

Mumija je podvrgnuta CT-u u okviru istraživačkog projekta za otkrivanje njenih tajni.

Istraživači vjeruju da mogu rekonstruisati život i smrt egipatskog sveštenika (Reuters)
Istraživači vjeruju da mogu rekonstruisati život i smrt egipatskog sveštenika (Reuters)

Drevni Egipat sudario se sa modernom medicinskom tehnologijom kada je egipatska mumija podvrgnuta CT-u u italijanskoj bolnici, a u okviru istraživačkog projekta za otkrivanje njenih tajni.

Mumija Ankhekhonsu drevnog egipatskog sveštenika prebačena je iz građanskog arheološkog muzeja u Bergamu u milansku bolnicu Policlinico, gdje će stručnjaci osvijetliti njegov život i običaje sahranjivanja od prije skoro 3.000 godina.

„Mumije su praktično biološki muzej, one su poput vremenske kapsule”, izjavila je Sabina Malgora, direktorica Projekta za istraživanje mumija, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Korist za savremena istraživanja

Malgora je rekla da podaci o imenu mumije potiču iz sarkofaga datiranog između 900. i 800. godine prije nove ere, gdje je ime Ankhekhonsu, što znači „bog Khonsu je živ“, ispisano na pet mjesta.

Istraživači vjeruju da mogu rekonstruisati život i smrt egipatskog sveštenika i razumiju koje su vrste proizvoda korištene za mumificiranje tijela.

“Proučavanje drevnih bolesti i rana važno je za savremena medicinska istraživanja … možemo da proučavamo rak ili arteriosklerozu iz prošlosti i ovo može biti korisno za savremena istraživanja”, rekla je Malgora.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO