Boeing daje 500 miliona dolara porodicama žrtava palih aviona

Ovaj fond je samo dio dogovora od 2,5 milijardi dolara koji je Boeing napravio s Ministarstvom pravosuđa.

Model 737 Max ponovo je u pogonu nakon što je FAA naredila da se obnove softveri i naprave promjene u obuci osoblja (Reuters)

Američka kompanija Boeing osnovala je fond od 500 miliona dolara kako bi dala odštetu porodicama 346 žrtava palih aviona Boing 737 Max.

Fond je dio dogovora sa američkim Ministarstvom pravosuđa, a kako navode iz Boeinga, svaka porodica će dobiti oko 1,45 miliona dolara kada se obavi neophodna papirologija, piše Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Boeing se u januaru obavezao da će porodicama poginulih u padu aviona Lion Aira 2018. godine i Ethiopian Airlinesa 2019. godine isplatiti odštete.

Ovaj fond je samo dio dogovora od 2,5 milijardi dolara koji je Boeing napravio s Ministarstvom pravosuđa nakon što su tužioci optužili kompaniju da je na prevaru izdala certifikate za sigurnost aviona koji su se srušili.

Dogovor je omogućio Boingu da izbjegne sudski postupak, ali ne i građanske parnice koje se nastavljaju.

Sakrivane informacije o manama motora

Iako je sa većinom porodica žrtava Lion Aira postignut dogovor, i dalje ima brojnih otvorenih pitanja u slučaju porodica Ethiopian Airlinesa, najprije zato zašto je taj tip aviona uopšte letio poslije prve nesreće.

Ministarstvo pravosuđa je ranije saopštilo da su zaposleni u Boeingu odlučili da čuvaju profit nauštrb poštenja, jer su sakrili informacije od nadležne Uprave za avijaciju (FAA) o manama motora aviona 737 Max.

Boeing tvrdi da je preduzeo sve što može da popravi sigurnost aviona.

Pojedini predstavnici u Kongresu tražili su da FAA izda certifikat novim avionima i da se provede nezavisna istraga o tome kako se u Boeingu tretira sigurnost.

Model 737 Max bio je prizemljen 20 mjeseci poslije dvije fatalne nesreće. Ponovo su u pogonu nakon što je FAA naredila da obnove softvere i naprave promjene u obuci osoblja.

Boeing je prošlog mjeseca platio 17 miliona dolara kazne FAA jer je u avione instalrao softver koji prethodno nije odobren.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO