Bennett apelovao da se ne putuje u inostranstvo zbog ponovnog širenja zaraze

Premijer Izraela je rekao da su se pojavile infekcije novim sojem kod pojedinih vakcinisanih građana, ali je naglasio da vakcinacija pruža “značajnu” zaštitu protiv COVID-a 19.

U Izraelu je broj novozaraženih korona virusom porastao prethodnih dana što su zdravstveni zvaničnici pripisali novoj jako zaraznoj delta varijanti (EPA - Ilustracija)

Premijer Izraela Naftali Bennett izjavio je da postoje znaci početka širenja delta soja korona virusa i pozvao Izraelce da ne putuju u inostranstvo bez prijeke potrebe, prenosi Beta.

On je rekao da su se pojavile infekcije novim sojem kod pojedinih vakcinisanih građana, ali je naglasio da vakcinacija pruža “značajnu” zaštitu protiv COVID-a 19.

“Imajući u vidu podatke mi se prema situaciji odnosimo kao prema ponovnom izbijanju zaraze”, rekao je Bennett poslije obilaska međunarodnog aerodroma Ben Gurion kraj Tel Aviva.

On je najavio da će nova Vlada Izraela osnovati takozvani korona virus kabinet i da svako na aerodromu mora da nosi zaštitnu masku, te da će svi koji doputuju u Izrael biti podvrgnuti PCR testu.

“Ko god ne mora da putuje u inostranstvo neka ne ide”, rekao je Bennett, nagovjestivši značajne promjene trenutne politike ulaska i izlaska iz zemlje.

Nositi zaštitne maske u zartvorenom

Novi predsjednik Vlade Izraela je također preporučio da Izraelci nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, poslije nedavnog ukidanja te obaveze i da se djeca u od 12 do 15 godina vakcinišu.

Ministarstvo odbrane Izraela je ranije danas najavilo da će organizovati testiranje na aerodromu koji je glavna kapija Izraela u svijet.

U Izraelu je broj novozaraženih korona virusom porastao prethodnih dana što su zdravstveni zvaničnici pripisali novoj jako zaraznoj delta varijanti.

“Širi se puno lažnih vijesti, ali mi se držimo nauke. Ja ću svoju djecu vakcinisati”, rekao je Bennett.

Izraelsko Ministarstvo obrazovanja obavilo je da je potvrđena zaraza korona virusom kod 183 učenika i 20 zaposlenih u školama.

Pridržavati se pravila o karantinu

Više od 5.000 učenika je u samoizolaciji, a gotovo 2.000 je u karantinu.

Kako je ranije danas objavljeno u ponedeljak je zabilježeno 125 novih slučajeva zaraze, dva i po puta više nego dan ranije i najviše od 20. aprila.

Zdravstveni zvaničnici za to krive one koji su doputovali iz inostranstva, a nisu se pridržavali pravila o karantinu.

Ministar zdravlja Izraela Nitzan Horowitz je najavio da će policija pomagati kako bi se sprovodili propisi o karantinu, a oni koji ih prekrše biće kažnjeni. Kazne će se kretati do 1.530 dolara, prenijeli su izraelski mediji.

Izrael je do sada bio primjer zemlje u kojoj je uspješno sproveden program vakcinacije i potpuno je vakcinisano 56,9 posto od oko devet miliona stanovnika.

Izvor: Agencije