Američki sud blokirao više internetskih stranica iranskih državnih medija

SAD je onemogućio pristup internetskim stranicama više iranskih državnih medija na kojima je osvanula poruka da ih je ‘blokirala američka vlada’.

Iranska televizija je objavila da su blokirane i mreže Al-Allah, palestinska Al-Youm, Naba i Al-Kawthar te mrežna stranica jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi, Al-Masirah i bahreinska opozicijska televizija LuaLua TV (Screenshot)

Sjedinjene Američke Države u utorak su onemogućile pristup internetskim stranicama više iranskih državnih medija na kojima je osvanula poruka da ih je “blokirala američka vlada”.

Web stranice informativne mreže na arapskom Al-Alama i na engleskom Press TV-a te mreže Al-Masiraha jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi objavile su istu poruku o tome da je njihova domena blokirana u okviru američkih sankcija, prenosi Hina.

Na poruci se vidi žig savezne policije i ministarstva trgovine.

Državna televizija Irib osudila je blokadu “medija koji razotkrivaju zločine američkih saveznika u regiji”.

“Premda demokratska vlada SAD-a tvrdi da podržava slobodu govora, ona u praksi zatvara medije tako što podržava Izrael i Saudijsku Arabiju, dvoje historijskih saveznika Washingtona na Bliskom istoku”, dodao je Irib na svojoj mrežnoj stranici.

Blokada stranica

Iranska televizija je objavila da su blokirane i mreže Al-Allah, palestinska Al-Youm, Naba i Al-Kawthar te mrežna stranica jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi, Al-Masirah i bahreinska opozicijska televizija LuaLua TV.

U Bahreinu je stacionirana američka 5. flota i ta je zemlja normalizirala svoje veze s Izraelom.

I agencija Fars, bliska iranskim ultrakonzervativcima, osudila je “očito kršenje slobode govora”.

Iran je pod nizom američkih ekonomskih sankcija zbog svog programa obogaćivanja uranija za koji Washington sumnja da ima vojnu svrhu. Islamsku Republiku ujedno optužuje za kršenje ljudskih prava i za podršku terorizmu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO